Dunia

Akel Zainal Bekas Gitaris Ukays Sah Terbnuh Di SYRlA

Bekas pemain gitar kumpulan rock terkenal 1990-an Ukays, Akel Zainal yang menyertai kumpulan miIitan sejak 2014 disahkan terbnuh pada awal tahun ini.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Anti Pengg4nas (E8) Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay telah memberitahu hal tersebut.

Berdasarkan maklumat diterima pihak poIis, Wan Mohd Aquil Wan Zainal Abidin, 39, dan seorang lagi miIitan Da-ish, Mohd Rafi Udin, 53, m4ut dalam s3rangan udara Rusia di SYRlA pada Januari dan Mac lalu.

Menerusi laporan portal BenarNews, Akel atau Wan Mohd Aquil Wan Zainal Abidin bersama seorang lagi perekrut utama Malaysia bagi kumpulan pengg4nas Negara lsIam (lS) iaitu Mohd Rafi Udin, 53, m4ut dalam s3rangan udara Rusia di SYRlA.

Selain itu, dua lagi individu yang hanya dikenali sebagai Abu Gomez dan Abu Zar mempunyai peranan penting menyebarkan propaganda dan meneruskan usaha pengkaderan di Asia Tenggara.

Mohd Rafi yang juga dikenali sebagai Abu Ain dan Abu Awn al-Malisi dan Akel masing-masing terbnuh pada Januari dan Mac lalu, demikian menurut Ketua Penolong Pengarah Bahagian Anti Pengg4nas (E8) Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay.

Ayob berkongsi perkara itu dengan memetik maklumat antarabangsa daripada rakan sejawatannya serta sumber rakyat Malaysia di SYRlA.

Menurut Ayob, Akel terbnuh bersama isteri dan anak-anaknya selain seorang lagi pejuang lS warga Belgium.

” Maklumat yang diterima berkata bahawa rumah Akel di Baghouz terkena ltupan b0m semasa s3rangan udara pada Mac lalu.

” Isteri dan dua anaknya yang berumur dua dan tiga tahun juga terbnuh,” kata Ayob.

Akel dilaporkan mula menyertai lS sejak tercetusnya konflik di SYRlA dan malah turut ke sana untuk menyertai p3rang.

Pada Oktober 2014, Akel didkwa giat merekrut wanita khususnya pelajar institusi pengajian tinggi tempatan untuk ke SYRlA.

Salah seorang daripada mereka ialah bekas pelajar Kolej Universiti lsIam Antarabangsa Selangor (Kuis), Syamimi Faiqah yang dipercayai lari ke negara itu untuk berkahwin dengan Akel selepas berkenalan melalui Facebook.

Berdasarkan cari Akel Zainal dikatakan berasal dari kelantan dan berita tersebut mngejutkan rakan-rakan yang turut mengenali beliau.

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber : hmetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *