Connect with us

Dunia

“Rasa memerlukan, ambil jer.” – Wanita pemurah belanja barang dapur ‘Free’ di depan rumah

Published

on

Umum sedia maklum bahawa pada masa ini ada sebahagian besar rakyat Malaysia terpaksa duduk sahaja dirumah tanpa ada sumber pendapatan hingga menyebabkan mereka kekurangan bekalan makanan.

Disaat hampir sebahagian besar rakyat Malaysia berada dalam keadaan yang agak gawat ekoran daripada langkah kerajaan membendung penularan wabak Covid-19, masih ada insan yang bermurah hati meringankan beban orang lain.

Ambil je tak perlu bagitahu

Perkara tersebut juga telah tular di Twitter apabila ada yang memuat naik memuji tindakan mulia wanita itu. Dikenali sebagai Datin Zulaikha Mahar, wanita tersebut telah meminta agar sesiapa yang berhajat memerlukan barangan keperluan hanya perlu ambil sendiri di halaman rumahnya tanpa perlu memaklumkan kepadanya langsung.

Sumbangan ketika Covid-19

Namun, menerusi Facebook, seorang wanita telah membuat kebaikan dengan memberikan sumbangan berupa barangan keperluan makanan kepada sesiapa yang memerlukan.

Cara mendapatkannya mudah sahaja iaitu dengan datang ke rumahnya dan ambil sahaja beg yang berisi bekalan makanan tanpa sebarang prosedur.

Suka mindset macam ni

Tindakan murni wanita itu  telah mendapat maklum balas yang pelbagai oleh warganet yang rata-rata telah meninggal komen mendoakan agar rezekinya dipermudahkan.

Hal ini kerana, dalam keadaan seperti ini bantuan makanan amat diharapkan kepada mereka yang betul-betul memerlukan.

Harap tak ada yang ambil kesempatan

Semoga bertambah rezekinya

Sumber: imrnadam, zulaikha mahar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dunia

Tawar 20Ribu Uji Kesetiaan Teman Wanita, Prank Gold Digger Undang Padh

Published

on

By

Semua orang pasti pernah mendengar ayat “Wanita diuji bila tiada duit, lelaki diuji bila berduit.”

Perkara yang paling diutamakan dalam ayat tersebut adalah duit ataupun harta, yang sudah tentunya dapat mengubah jadi diri seseorang mengikut situasi yang mengh1mpit.

Di Youtube, terdapat satu saluran yang meraih perhatian ramai penguna di Malaysia dengan menyajikan content video yang luar dari jangkaan.

Eksper1men sosial yang dibuat oleh sekumpulan ini sudah tentunya mempunyai pengikut dan permintaan mereka yang tersendiri.

Eksper1men untuk gold digger !

Secara ringkasnya sosial eksperimen tersebut menawarkan khidmat kepada lelaki untuk menguj1 kesetiaan teman wanitanya.

Pada video kali ini, telah mengvndang pelbagai pendapat dan juga kec4man daripada penonton.

Ini kerana dikatakan agak mem4lukan disamping wanita berkenaan tersep1t dengan keadaan yang men1mpanya.

Duit tak dapat, kekasih pun hilang

Disebabkan wanita berkenaan menyatakan, bahawa dia tidak berfikir panjang dan juga terdes4k.

Ini kerana terh1mpit dengan status seorang yang tidak bekerja membuatkan dirinya menerima tawaran RM20,000 berkenaan.

Tapi mal4ngnya, wang yang dijanjikan hanyalah ‘guravan’ dan alat untuk penguji kesetiaan semata-mata.

Tawar RM20 Ribu Uji Kesetiaan Teman Wanita, ‘Prank Gold Digger’ Und4ng Pad4h

Perlu ke sebenarnya buat macam ni?

Video dan situasi yang mel4nda wanita berkenaan kemudiannya meraih perhatian para pengguna internet.

Sebaliknya, ramai yang lebih kesiankan dan memahami wanita berkenaan kerana tersep1t dalam situasi yang mem4ksa.

Tawar RM20 Ribu Uji Kesetiaan Teman Wanita, ‘Prank Gold Digger’ Und4ng Pad4h

“Perempuan tu jobless kot…”

Tawar RM20 Ribu Uji Kesetiaan Teman Wanita, ‘Prank Gold Digger’ Und4ng Pad4h

Perempuan perlu dilindungi & dijaga…

Tawar RM20 Ribu Uji Kesetiaan Teman Wanita, ‘Prank Gold Digger’ Und4ng Pad4h

Cuba test boyfriend2 di luar sana pulak…

Tawar RM20 Ribu Uji Kesetiaan Teman Wanita, ‘Prank Gold Digger’ Und4ng Pad4h

“Kalau pun pilih duit…”

Tawar RM20 Ribu Uji Kesetiaan Teman Wanita, ‘Prank Gold Digger’ Und4ng Pad4h

Dia sebenarnya perempuan yang baik…

Tawar RM20 Ribu Uji Kesetiaan Teman Wanita, ‘Prank Gold Digger’ Und4ng Pad4h

Wanita seharusnya dijaga dan dilindungi!

Bahkan, aib ataupun kebvrukan seseorang biarlah tersimpan rapi.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

“Kesian perempuan tu dah kena dimaluhkn sbb bf buat prank. Kene lelaki tu bertanggungjawab. Nauzubillah”

“Looser lahh laki mcm ni..spe je tk nak duit!kau pon cri prmpuan yg berduit yg bekerja!! sendri buat sendri tangung lah!?”

Sumber : kotak media

Continue Reading

Dunia

Patut la bini guard gemuk, hitam rupanya gaji laki ciput. Selepas Mengamuk Di IKEA, Dik Non Hina Pekerjaan Guard Pula.

Published

on

By

Aksi seorang gadis mengamuk di hadapan pintu masuk sebuah gedung perabot popular mencuri perhatian netizen.

Menerusi sepotong video yang ditularkan di Twitter dan Facebook, seorang gadis berpakaian dres merah jambu paras paha didakwa memaki hamun dua pengawal keselamatan yang bertugas di pintu masuk.

Kekecohan itu berlaku ekoran tindakan pengawal keselamatan terbabit yang menghalang gadis berkenaan daripada memasuki premis tersebut tanpa pelitup muka (mask).

“Aku sepak karang, sepatutnya sediakan mask. Ada budak kecil tak pakai mask, kenapa dia lepas. Tak guna kau orang ni si*l.

“Ni IK*A tau, bukan kedai RM2. Tapi nak kena keluar balik pergi beli mask PKP dah habislah bod*h. Lainlah kalau adik aku demam.

“Nak bagi masuk ke tak? Kim*klah kau! Kau boleh suruh aku keluar cari mask?” jerit gadis berkenaan.

Bagaimanapun, gadis yang datang bersama adik perempuannya itu berjaya memasuki premis berkenaan selepas diberikan topeng muka percuma oleh orang awam ekoran kekecohan tersebut.

“Beli mask, bawa mask tak perlu. Orang bagi free je sebab Cek Non marah orang,” katanya.

Susulan video tular itu, individu yang difahamkan perakam video berkenaan tampil menjelaskan situasi sebenar menerusi Instagram Stories.

“Aku memang tak bawa mask sebab memang pergi IKEA kot, shopping paling terbaik dan kaya gitu, bukan shopping kemiskinan pun.

“Confirm dia sediakan mask tak pun jual. Aku pergi kedai runcit pun orang sediakan mask.

“Yang shopping terbesar ini pula terbalik. Langsung tak sediakan.

“Cek Non naik darah semua orang dia maki sebab kat dpan tu memang dia sediakan mask dan hand sanitizer tapi tak tahulah dia malas nak top up atau apa,” jelasnya.

Tak cukup dengan kontrovesi facemask, hari ini cek non buat hal lagi.

Menjengah ke laman Facebook cek non, ini kata-kata cek non kepada pengawal keselamatan yang kurang sopan.

Siapalah pakguard nk dibandingkan Ceknon,gaji pun basic rm1000 sahaja,nak dibandingkan ceknon yg founder berpuluh ribu ringgit sehari,kepada bini-2 yg dapat laki kerja guard ni pttlah hitam&gemok rupenyaaa laki kau gaji ciput,sygnya tak dapat untk cantikan isteri,

lpstu si laki berlagak ada kuasa mcm pak polis, tolong lah sedar diri awak tu guard untk menilai keselamatan dan kecurian je, bukanya menjaga kain pelekat org.malu la sikit awak tu guardddd kais pagi mkm pagi,kais ptg mkn ptg… kerja sampah.

Sumber : trending news

Continue Reading

Dunia

Diisytiharkan Zon Hitam C0vid 19. Tak Sangka Ini Rupanya Punca Negara Itu Diisytiharkan Zon Hitam. Tergamam Sampai Macam Ni Sekali Keadaan Disana

Published

on

By

Jawa Timur, 4 Jun – Ibu kota Jawa Timur, Surabaya dilaporkan menjadi zon hitam COV1D-19 di wilayah ini. Menurut ahli epidemiologi dari Universiti Griffith, Dicky Budiman berkata, zon hitam berlaku apabila k3s sudah melangkaui 2,000 k3s, sekaligus menjadikan sesebuah kawasan darur4t.

Jawa Timur mencatatkan 437 k3s pemergian akib4t COV1D-19 dengan k3s tertinggi semalam (3 Jun) dengan 11 pemergian. Dari keseluruhan 5,310 k3s COV1D-19 di wilayah tersebut, sebanyak 2,803 k3s dicatatkan berlaku di Surabaya.

Angka itu menghampiri jumlah keseluruhan kes pemergian COV1D-19 di Jakarta yang mencecah 529 pemergian dari 7,539 kes setakat ini. Sementara itu menurut BBC Indonesia, kelemahan penguatkuasaan Pembatasan Sosial Berskala Besar (PSBB) merupakan antara faktor penularan serius COV1D-19 di sana.

Surabaya dilaporkan melaksanakan PSBB bermula 28 April dan dilanjutkan sebanyak dua kali. Fasa ketiga PSBB di sana dijangka berakhir pada 8 Jun ini. Walaubagaimanapun, ahli epidemiologi dari Universitas Airlangga, Windhu Purnomo berkata PSBB tidak mencapai matlamat dan Surabaya masih belum aman.

“Penyebabnya kenapa masih belum aman ialah sikap masyarakat kerana pemerintah tidak melakukan pengawalan ketat. Tidak ada saringan di jalanan di Surabaya, hanya di checkpoint-checkpoint di bandar,” katanya. “Ya sudahlah, sekarang ini seperti tiada PSBB,” katanya.

Pemerhatian wartawan BBC juga mendapati trafik sibuk di beberapa jalan utama di Surabaya. Malah, kegiatan ekonomi penduduk tempatan masih dilihat berlaku seperti biasa dengan hanya sebahagian premis ditutup manakala sebahagian lain masih dibuka seperti biasa.

Sumber: Kompas, CNBC Indonesia, Surabaya Tribun News, Corona Jakarta, Info COV1D Jawa Timur

Tak Sangka Mamat Ni Rupanya Punca Dunia Darur4t Cov1d 19. Mengejutkan Akhirnya Individu Pertama Yg Dij4ngkiti Telah Berjaya Dijejaki. Rupa Rupanya Dia Berasal Dari Sana.

Penul4ran wab4k C0v1d-19 kini semakin menjadi-jadi. Beberapa negara telah isytih4r darvrat. Sudah tentunya sejak keluar berita tentang wab4k ini, ramai tertanya-tanya siapakah sebenarnya orang pertama yang dij4ngkiti virvs tersebut. Menurut SCMP, data ker4jaan Ch1na akhirnya berjaya menjej4ki ind1vidu pertama yang dij4ngkiti C0v1d-19 dan sebenarnya ind1vidu tersebut telah dis4hkan pos1tif seawal November 2019 lagi.

Indiv1du pertama dij4ngkiti virvs ini dikatakan seorang warga emas berusia 55 tahun yang ber4sal dari wil4yah Hubei, Ch1na, pusat bermulanya wab4k C0vqid-19 ini. Bagaimanapun, media dilap0rkan tidak mended4hkan nama serta ident1ti indiv1du terbabit.

Beberapa d0ktor di Ch1na juga berkata mereka hanya menyedari tentang penul4ran wab4k ini pada akhir Disember. Bermakna, penemuan ini bukanlah benar-benar konklusif kerana beberapa k3s posit1f dis4hkan sebelum wab4k ini dik3san. Ketika itu, pihak perub4tan telah pun menjalankan uj1an kepada beberapa indiv1du yang disy4ki dij4ngkiti.

Dengan pemahaman bagaimana virvs ini mereb4k serta mengetahui bagaimana k3s-k3s tidak dik3san dan dicatat dalam penul4ran C0v1d-19, penyelidik berharap mereka dapat menentukan skala sebenar kepada tahap bahaya virus ini. Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Kasi Viral Press

Continue Reading

Trending

error: Content is protected !!