Connect with us

Semasa

Akhirnya, Puan Suharnizan Membuat Laporan P0LlS, dan Ini Tuntutan yg Dikenakan Kpd Eira

Published

on

Terdahulu, Eira Aziera ada beritahu pagi pagi dia terkejut tengok video LIVE facebook yang lama telah dimuat naik semula sehingga viral.

Tetapi Eira Aziera dengan selamber dan sambil ketawa beritahu dia tidak kisah.

Ada yang tanya samada Eira memang suka maki orang dalam LIVE?

Dia jawab memang dia suka maki orang dan kalau nak tengok dia maki orang lagi sila lah follow LIVE dia.

Eira Aziera yang memang gemar buat LIVE lebih dari 5x sehari seakan akan tidak kisah dengan video viral terbaru tentang diri dia hari ini.

‘Dalam 10 LIVE mesti ada 1 LIVE maki maki’ – Eira Aziera.

Ada yang tanya kepada Eira bahawa dia sekarang tengah viral. Eira beritahu bukan senang nak viral dan famous sekarang.

Nak kena maki hamun orang baru famous. Cuba buat benda elok memang susah nak viral.

“Kalau benda baik tak viral punya, yang viral semua hat tak baik je” – Eira Aziera

Ini Tindakan yg Diambil oleh Puan Suharnizan

Ramai pula yang DM kata nak kasi kenalan/khidmat guaman yang terbaik.

Rasanya sis ni bekerja sbg pesuruhjaya sumpah dan memang celik undang2.

Tindakan susulan telah diambil oleh sis ni gara-gara telah dimalukan sebegitu rupa

Org yg berakhlak atau datang dari latar belakang keluarga yg berakhlak tdk akan bertutur spt dia.

Dia mungkin menghidap penyakit mental dan tekanan emosi yg dia tdk sedar atau mungkin tidak mahu makan ubat.

Kalau org yg sihat dan normal mental dan jiwa mereka tdk akan bertutur begini terutama secara terbuka dan di tonton oleh ramai org.

Kami harap sgt sis baju kuning ni saman malu si Eira mulut puaka ni.

Body shaming adalah satu jenayah. Bagi dia ada akaii sikit, tak kufur nikmat sgt dah pasni.

“Terima kasih diatas sokongan semua, maafkan sy kerana tdk sempat utk membalas pm satu persatu.

Ini kerana terlalu banyak notifications masuk ketika sy bangun utk solat subuh td..

Kepada Iera Aziera, kuasa viral anda itu sbnrnya byk membuka aib anda sendiri..

Sejak hari pertama anda v1ral sy sehingga kini 98% pm sy adalah yg tdk suka kepada kamu, hanya 2% sahaja penyokong kamu..

“Sy tak mahu membuka aib kamu, tetapi harus kamu ingat Allah tidak pernah tidur..”

Terdahulu, Video yang dimuat naik di halaman facebook Makcik Bawang Channel menunjukkan Eira menggunakan kata-kata yang agak kasar kepada seseorang.

 

Tidak cukup dengan kata-kata kurang enak didengar, dia juga menunjukkan gambar gambar orang yang dikatakan di dalam video tersebut.

Rata-rata netizen marah dengan tindakan beliau.

Punca kenapa Eira bertindak begitu tidak dapat dipastikan lagi.

Kiriman follower MB, tengoklah cara dia maki follower dan body shaming follower.

Maki badan follower gemuk babi kuning sampai tunjuk gambar anak beranak tak bertapis.

Padahal follower tu bertanya tanpa mencarut dan maybe influncer ni sentap sampai memaki hamun.

Mencarut dan tak boleh nak handle emosi serta percakapan

Inilah Melayu kebanggaan tuan puan sekalian, moga mendapat hidayah Allah swt.

Apa-apa pun semoga isu ini dapat diselesaikan dengan baik.

Apa yang elok jadikan tauladan, yang tidak elok kita jadikan sempadan.

Atas Nasihat Peguam, Puan Suharnizan Membuat Laporan Polis Ke Atas Eira Aziera

Pesuruhjaya Sumpah bukan sahaja mengalami kemurungan, malah mengalami gangguan emosi.

Ini akibat menjadi mangsa buli di media sosial yang menghina bentuk fizikal (body shaming) oleh personaliti media sosial, bulan lalu.

Suharnizan Md. Sidek, 37, berkata, cacian dan makian yang didakwa dilakukan personaliti terlibat iaitu Noorazira Pissal menerusi Facebook secara langsung telah menyentuh rupa fizikalnya.

“Malah wanita itu juga memaparkan beberapa gambar saya dan anak-anak tanpa kebenaran di Facebook Live.

Video itu telah ditonton oleh ramai pengikutnya sekali gus memberi kesan mendalam kepada kami.

“Walaupun perkara itu terjadi hampir sebulan.

Namun terdapat akaun media sosial lain yang memuat video itu semula.

Ini sekali gus mencetuskan suasana tidak selesa kepada kami sekeluarga sehingga kini,” katanya.

Terdahulu, Suharnizan dengan ditemani peguamnya, Mohd. Rasheed Hassan membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan berhubung perbuatan wanita itu.

Dalam pada itu, Suharnizan berkata, kejadian itu berlaku selepas dia meninggalkan satu komen.

Ini ketika wanita berkenaan melakukan Facebook Live pada pukul 10 pagi, 18 Ogos lalu.

Suharnizan bersama dua peguamnya, Mohd. Rasheed (kanan) dan Zulkafli Mohd. Nor (kiri) selepas selesai membuat laporan polis di IPD Johor Bahru Selatan hari ini.

Katanya lagi, tanpa disedari Noorazira telah membalas komen itu secara langsung di akaun Facebook milik personaliti berkenaan yang berbaur ‘body shaming’.

“Oleh itu, saya telah mendapatkan nasihat peguam untuk meminta untuk membuat tuntutan sivil kepada Noorazira,” katanya.

Dalam pada itu, Mohd. Rasheed berkata, pihaknya telah menghantar notis tuntutan sivil kepada personaliti terlibat pada hari ini.

Beliau berkata, antara tuntutan itu adalah Noorazira diminta untuk meminta maaf secara terbuka dan membayar kos pampasan serta ganti rugi dalam tempoh 14 hari.

“Jika dia gagal berbuat demikian, kita akan membawa kes ini untuk tindakan saman di mahkamah,” katanya.

Bukan alasan untuk membuuli walapun kaya

“Jadi dalam kes Puan Suharnizan ini, memanglah duta itu lebih kaya, lebih popular dan lebih ramai pengikut tetapi ini bukan alasan untuk membuli.

Dia ucapkan terima kasih kerana memberi sokongan tetapi katanya dia sudah serahkan kes kepada peguam.

Rupa-rupanya bila diselidik, video kata-kata makian ini sejak bulan lepas lagi.

Hanya dimuatnaik semula dan menjadi viral setelah kes duta produk ini memviralkan tentang dia dihalau dari restoran di Melaka.

Peguam telah dilantik

Lawan jangan tak lawan.

Semoga dipermudahkan urusan Puan dengan team.

Semoga memperoleh ganti rugi yang tinggi supaya menjadi pengajaran kepada yang lain.

Peguam Tampil Huraikan Kes

Menerusi video yang tular, jelas kedengaran suara pemilik restoran yang memberi teguran dengan suara yang kuat.

Ini melarang wanita berkenaan membuat reviu di premisnya.

Pagi ini Eira telah tampil dengan anaknya tampil dalam satu video permohonan maaf.

Walaubagaimanapun, menurut peguam ini, tindakan sam4an dari Puan Suharnizan akan tetap di teruskan

Berikut perkongsian terkini dari peguam

Tindakan s4aman akan di teruskan

“Semalam saya mesej Puan Suharnizan, mngsa viral oleh seorang duta produk.

Saya tawarkan untuk hulurkan bantuan secara mewakili kesnya di mahkamah.

Keterlaluan sangat kata-kata makian terhadapnya. Kali ini, kita mesti ajar. Ajar untuk saman di mahkamah.

Ajar untuk tuntut ganti rugi sebanyak mungkin. Ajar tentang adab dan budi bahasa.

Ajar supaya lebih tahu merendah diri selepas ini.

Saya pantang lihat orang dibuli. Memang saya jadi marah. Pernah sekali dahulu, di mahkamah.

Anak guam pihak lawan, perli-perli anak guam saya.

Cakap sekuat mungkin dalam mahkamah. Dikatanya bodoh dan macam-macam lagi.

Tetapi jaraknya dari jauh, konon-konon bersembang dengan seorang lagi kawan dihadapannya tetapi setiap perkataannya sangat tajam.

Dan sengaja dikuatkan dan ditujukan kepada anak guam saya.

Saya lihat peguamnya sendiri tidak minta, dia kawal dirinya dan bertindak secara profesional.

Sebab kalau ada peguamnya sendiri, kita tidak boleh main langgar. Kena hormat.

Biar peguamnya jalankan tugas. Biar peguamnya yang menasihati, anak guamnya.

Saya sabar lagi. Masih buli lagi. Masih cakap lagi. Masih perli-perli.

Dengan suara kuat, sengaja hendak beri satu mahkamah dengar. Saya tahu peguamnya sendiri tidak boleh kawal dia.

Perbuatan membuli ini memang tidak patut. Saya jadi marah. Saya tidak boleh lihat depan mata saya.

Saya sudah tidak peduli, sama ada peguamnya hendak nasihat atau tidak, terus saya menghampirinya.

You ni memang ada masalah attitude ke? Masalah akhlak ke? Tak reti hormat orang ke?

Yang you cakap kuat-kuat ni kenapa? Jangan too much. You dah cross the line ni!”

Selepas sesi saya bising, terus diam. Tidak bercakap terus. Saya perasan kaki buli ini, mereka selalu cari orang yang kurang daripada mereka.

Misalnya kurang lantang daripada mereka, kemudian mereka buli. Penakut sikit daripada mereka, kemudian mereka buli.

Kurang kedudukan atau pangkat daripada mereka, kemudian mereka buli.

Kalau jenis yang sama atau yang lebih hebat atau tinggi kedudukan dari mereka, mereka tak berani.

Semasa

Seorang individu p0sitif selepas balik dari kundasang. Jabatan Kesihatan Kena Cari Sampai Empat Negeri Ini

Published

on

By

gambar sekadar hiasan

Jabatan Kesihatan negeri Kelantan (JKNK) mengesahkan seorang individu yang didapati positif C0vid 19

merupakan individu yang baru pulang bercuti di Kundasang, Sabah.

Pengarahnya, Dr Zaini Hussin berkata, kes tersebut dikesan semasa saringan terhadap individu dari kawasan

berisikoo (Sabah) yang dilakukan di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Kota Bharu, Kelantan.

Individu Lelaki Umur 49 Tahun

Menurutnya, kes ini membabitkan seorang lelaki, warganegara Malaysia berusia 49 tahun yang mempunyai

sejarah bercuti ke Kota Kinabalu dan Kundasang, Sabah pada 19 hingga 22 Sept lalu.

“Kes tidak mempunyai gejala dan telah dimasukkan ke Hospital Tumpat pada 23

September (semalam),” katanya kepada media di Kota Bharu, hari ini.

Sehubungan itu tambahnya, seramai 48 kontak rapat telah dikenal pasti

termasuk kontak dalam kalangan keluarga, kawan, tempat kerja dan dalam pesawat.

Gambar Hiasan

“Kontak-kontak ini adalah dari negeri Kelantan, Terengganu, Sabah dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Aktiviti kawalan dan siasatan lanjut punca jangkitan sedang dilakukan oleh Pejabat Kesihatan Daerah Kota Bharu,” jelasnya.

Zaini juga memaklumkan sehingga 24 Sept, sebanyak 161 kes disahkan C0vid 19 dikesan di negeri ini termasuk tiga kemaatian.

“Situasi semasa C0vid 19 di Kelantan masih terkawal dan masyarakat diminta supaya sentiasa mengikuti

perkembangan semasa berkaitan C0vid 19 yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia,”

katanya sambil mengingatkan orang ramai supaya sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

Sumber : Mk

Continue Reading

Semasa

Vide0 Ketika Perutusan Khas PM tadi, Nampak Ada Sesuatu yg Tak Kena dgn Abah

Published

on

By

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan Bantuan Prihatin Nasional 2.0 dengan peruntukan hampir RM7 bilion.

Jelas beliau, bayaran BPN 2.0 akan dibuat dalam dua ansuran.

Pertamanya pada hujung bulan Oktober 2020 dan keduanya pada bulan Januari 2021.

“Bagi golongan B40, bayaran ansuran pertama bulan Oktober adalah sebanyak RM700.

Dan keduanya, pada bulan Januari 2021 adalah sebanyak RM300,”

Beliau berkata menerusi Pengumuman Kerangka Inisiatif Tambahan Khas: Kita Prihatin yang disiarkan secara langsung di sini hari ini.

Ini jumlah yang dapat

BPN 2.0 akan dibayar sebanyak RM1,000 kepada 3.7 juta isi rumah B40
RM500 kepada 3.8 juta kumpulan B40 bujang
RM600 kepada hampir 1.4 juta isi rumah M40
RM300 kepada 1.7 juta kumpulan M40 bujang

Sehubungan itu, Muhyiddin berkata, tiada permohonan yang perlu dibuat untuk mendapatkan bantuan BPN 2.0

Dan kerajaan akan menyalurkan bantuan secara terus kepada 10.6 juta penerima yang telah diluluskan di bawah BPN sebelum ini.

“Bagi mereka yang layak tetapi tidak pernah menerima BPN, kerajaan akan memberi peluang untuk rayuan dan permohonan baharu.

“Saya berharap dengan adanya bantuan tambahan ini, saudara dan saudari dapat menarik sedikit nafas lega dalam menampung perbelanjaan harian saudara saudari dan seisi keluarga,” ujar beliau.

Bantuan itu difahamkan akan dikreditkan secara ansuran sebanyak dua kali dengan pembayaran kali pertama akan dilakukan pada penghujung Oktober 2020 dan pembayaran kali kedua pada Januari 2021.

Penerima BPN Tidak Perlu Memohon

Mengulas mengenai perkara itu, perdana menteri menjelaskan mereka yang pernah menerima bantuan itu sebelum ini tidak perlu membuat permohonan baru.

Dimana ianya akan dikreditkan terus ke dalam akaun bank mereka.

Manakala individu-individu yang belum pernah menerima bantuan itu pula berpeluang untuk membuat rayuan.

Cara Membuat Rayuan Bantuan Prihatin Nasional

Rayuan boleh dibuat di cawangan LHDN , secara emel ataupun secara online di laman rasmi LHDN

Jika status anda lulus, tiada apa yang perlu dirisaukan.

Namun, sekiranya status anda Tidak Layak atau Tiada Rekod, anda masih berpeluang untuk membuat rayuan atau permohonan baru.

Bagi yang berstatus Tidak Lulus, namun memiliki cukup syarat untuk menerima BPN, anda berpeluang untuk membuat rayuan.

Anda boleh membuat permohonan rayuan melalui portal rasmi BPN.

Berikut disertakan cara untuk membuat rayuan BPN dengan mudah.

Ketika Perutusan Khas PM tadi, Nampak Ada Sesuatu yg Tak Kena dgn Abah

Hari ini PM Muhyiddin Yassin telah membuat satu sidang media perutusan khas tentang keadaan ekonomi negara Malaysia sekarang.

Beliau telah umumkan beberapa pakej bantuan rakyat yang boleh meringankan beban sepanjang PKPP ini.

Perutusan khas kali ini agak lama kerana beliau terpaksa membentangkan beberapa pakej.

Dan ketika hampir hujung sidang siaran langsung itu netizen perasan ada sesuatu yang tidak kena dengan PM kesayangan rakyat.

Ketika sidang Perutusan Khas, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin jelas kelihatan bahawa beliau tidak sihat.

Di dalam siaran langsung tersebut beberapa kali ‘Abah’ Muhyiddin Yassin berdehem kerana tidak selesa di tekak.

Walaupun banyak kali PM Muhyiddin Yassin berdehem seperti tekak tidak selesa, beliau tidak meminum air.

Kelihatan juga beliau kurang nampak dan tidak seperti ini ketika membaca skrip.

Ada beberapa netizen beritahu jelas kelihatan juga wajah Tan Sri Muhyiddin Yassin pucat dan tidak sihat.

Rata rata netizen yang mengikuti siaran langsung mendoakan agar Perdana Menteri kita berehat.

Perdana Menteri akhiri perutusan beliau adalah untuk kita (rakyat) menjaga sesama kita sendiri.

Kita tidak boleh mengharapkan negara lain kerana mereka juga masih bergelut.

Beliau beritahu perutusan khas yang dibuat hari ini adalah kerana kerajaan mendengar rintihan rakyat.

PM Muhyiddin juga memberitahu kerajaan sekarang stabil untuk membantu rakyat.

Video Penuh :

LIVE | Perutusan Khas KITA PRIHATIN oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin

LIVE | Perutusan Khas KITA PRIHATIN oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin YassinKredit : RTM

Posted by Malaysia Gazette on Tuesday, September 22, 2020

Continue Reading

Semasa

PM umum BPN 2.0 Berjumlah 7 bilion, Ini Cara untuk Memohon

Published

on

By

Kuala Lumpur: Selepas hampir dua jam pengumuman Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa beliau berjaya mendapat sokongan majoriti Ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan baharu.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin kelihatan tenang dan bersahaja ketika menyampaikan Perutusan Khas Kita Prihatin.

Muhyiddin menyampaikan perutusan khas itu pada jam 2.30 petang dan disaksikan secara langsung menerusi siaran televisyen utama dan melalui laman sosial.

Dalam perutusannya, Muhyiddin tidak menyentuh langsung mengenai isu politik.

Terutama membabitkan pembubaran parlimen seperti dijangka berikutan pengumuman Anwar.

Beliau mengumumkan inisiatif bantuan tambahan kepada empat kategori golongan bagi mengurangkan beban rakyat menghadapi impak Covid-19.

Di penghujung ucapannya, Muhyiddin meminta rakyat Malaysia menolak tindakan membuta tuli segelintir ahli politik yang menjejas pelan pemulihan ekonomi yang sedang berjalan.

“Apa yang perlu ialah sebuah kerajaan yang stabil dan teguh dengan sokongan dan dokongan saudara dan saudari sekalian.

Ini penting supaya lebih banyak inisiatif untuk memulihkan ekonomi.

Dan membantu rakyat jelata dapat dilaksanakan dengan berkesan oleh kerajaan.

“Saya merayu saudara dan saudari sekalian supaya menolak tindakan membuta tuli segelintir ahli politik yang sengaja mahu menjejaskan kestabilan politik.

Dan pelan pemulihan ekonomi negara yang sedang dilaksanakan dengan baik pada masa ini.

“InsyaAllah, kita boleh melakar masa depan yang lebih baik dari semalam.

Saya yakin dan percaya kepada kekuatan semangat kita sebagai rakyat Malaysia.

Marilah kita bersama-sama mendoakan kemakmuran negara kita dan kesejahteraan seluruh rakyat.

Mudah-mudahan pakej Kita Prihatin ini akan dapat memberikan manfaat yang besar kepada saudara dan saudari sekalian,” katanya.

Sementara itu, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin menerusi Twitter berkata, tiada apa yang tumbang atau jatuh.

“Baru selesai mesyuarat Jemaah Menteri. Tidak ada apa-apa yang tumbang atau jatuh,” katanya.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan turut membuat ciapan ringkas:

“Tiada apa yang perlu dibimbangkan. Saya berada dalam mesyuarat (Jemaah Menteri), sibuk merancang demi rakyat bersama Perdana Menteri,” katanya.

Anwar dalam sidang media khas hari ini berkata, beliau yakin mempunyai majoriti hampir dua pertiga Ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan baharu.

Beliau berkata, sokongan yang dianggap kukuh dan meyakinkan itu akan dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong (YDPA).

Ini sebaik baginda keluar daripada Institut Jantung Negara (IJN).

“Sebenarnya saya mendapat perkenan mengadap baginda Selasa pada jam 11 pagi.

Namun terpaksa ditangguhkan selepas baginda menerima rawatan di IJN.

“Dengan sokongan dan majoriti kukuh serta meyakinkan ini, bermakna kerajaan Tan Sri Muhyiddin Yassin jatuh,” katanya.

Kekal tenang dengan perkembangan politk semasa, PM umum BPN 2.0

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan Bantuan Prihatin Nasional 2.0 dengan peruntukan hampir RM7 bilion.

Jelas beliau, bayaran BPN 2.0 akan dibuat dalam dua ansuran.

Pertamanya pada hujung bulan Oktober 2020 dan keduanya pada bulan Januari 2021.

“Bagi golongan B40, bayaran ansuran pertama bulan Oktober adalah sebanyak RM700.

Dan keduanya, pada bulan Januari 2021 adalah sebanyak RM300,”

Beliau berkata menerusi Pengumuman Kerangka Inisiatif Tambahan Khas: Kita Prihatin yang disiarkan secara langsung di sini hari ini.

Ini jumlah yang dapat

BPN 2.0 akan dibayar sebanyak RM1,000 kepada 3.7 juta isi rumah B40
RM500 kepada 3.8 juta kumpulan B40 bujang
RM600 kepada hampir 1.4 juta isi rumah M40
RM300 kepada 1.7 juta kumpulan M40 bujang

Sehubungan itu, Muhyiddin berkata, tiada permohonan yang perlu dibuat untuk mendapatkan bantuan BPN 2.0

Dan kerajaan akan menyalurkan bantuan secara terus kepada 10.6 juta penerima yang telah diluluskan di bawah BPN sebelum ini.

“Bagi mereka yang layak tetapi tidak pernah menerima BPN, kerajaan akan memberi peluang untuk rayuan dan permohonan baharu.

“Saya berharap dengan adanya bantuan tambahan ini, saudara dan saudari dapat menarik sedikit nafas lega dalam menampung perbelanjaan harian saudara saudari dan seisi keluarga,” ujar beliau.

Bantuan itu difahamkan akan dikreditkan secara ansuran sebanyak dua kali dengan pembayaran kali pertama akan dilakukan pada penghujung Oktober 2020 dan pembayaran kali kedua pada Januari 2021.

Penerima BPN Tidak Perlu Memohon

Mengulas mengenai perkara itu, perdana menteri menjelaskan mereka yang pernah menerima bantuan itu sebelum ini tidak perlu membuat permohonan baru.

Dimana ianya akan dikreditkan terus ke dalam akaun bank mereka.

Manakala individu-individu yang belum pernah menerima bantuan itu pula berpeluang untuk membuat rayuan.

Cara Membuat Rayuan Bantuan Prihatin Nasional

Rayuan boleh dibuat di cawangan LHDN , secara emel ataupun secara online di laman rasmi LHDN

Jika status anda lulus, tiada apa yang perlu dirisaukan.

Namun, sekiranya status anda Tidak Layak atau Tiada Rekod, anda masih berpeluang untuk membuat rayuan atau permohonan baru.

Bagi yang berstatus Tidak Lulus, namun memiliki cukup syarat untuk menerima BPN, anda berpeluang untuk membuat rayuan.

Anda boleh membuat permohonan rayuan melalui portal rasmi BPN.

Berikut disertakan cara untuk membuat rayuan BPN dengan mudah.

Senarai Dokumen Sokongan yand diperlukan

1 )Pemohon sebagai pasangan di permohonan yang sama

i. Borang Permohonan BPN
ii. Sijil Kahwin / Sijil Cerai bagi mengesahkan Maklumat pasangan
Jika bekerja boleh kemukakan slip gaji terkini bagi penentuan kelayakan

2) Pasangan telah memohon sebagai Ibu Bapa Tunggal /Bujang 

i. Borang Permohonan BPN
ii. Sijil Cerai / Kahwin / Kematian / dokumen pendaftaran perceraian

Jika bekerja boleh kemukakan slip gaji terkini bagi penentuan kelayakan

3) Kahwin dengan maklumat perkahwinan yang sama  

i. Borang Permohonan BPN
ii. Sijil Kahwin

Jika bekerja boleh kemukakan slip gaji terkini bagi penentuan kelayakan

4) Kahwin dengan maklumat perkahwinan yang berbeza   

i. Borang Permohonan BPN
ii. Sijil Kahwin

Jika bekerja boleh kemukakan slip gaji terkini bagi penentuan kelayakan

5) Kahwin dengan maklumat pasangan yang sama   

i. Borang Permohonan BPN
ii. Sijil Kahwin / Cerai / Kematian

Jika bekerja boleh kemukakan slip gaji terkini bagi penentuan kelayakan

6)  Pasangan telah memohon  

i. Borang Permohonan BPN
ii. Sijil Cerai / kahwin / kematian / dokumen pendaftaran perceraian

Jika bekerja boleh kemukakan slip gaji terkini bagi penentuan kelayakan

             

Sumber : lamanmayapw

Continue Reading

Trending