Connect with us

Keluarga

Madu saya calon kelapan suami. Tak t0lak poligami sebab suami hajat p0ligami selepas kahwin

Published

on

KUALA NERANG – Bagi kebanyakan wanita bukan mudah menerima hakikat dirinya dimadukan dan terpaksa berkongsi kasih apatah lagi untuk membuat persiapan majlis perkahwinan baharu suami.

Namun, guru sains di Maktab Mahmud Padang Terap, Rosyilah Abd Rashid, 42, bukan sahaja membuat persiapan majlis perkahwinan malah menemani suaminya, Khubaib Ramli, 36, semasa majlis akad nikah ketiga di Masjid Kampung Kubang Palas, Ahad lalu.

Perkongsian Rosyilah mengenai persiapan majlis perkahwinan suami bersama isteri baharunya, Nurul Ain Md Soleh, 21, dan gambar bersama mereka bertiga yang dimuat naik sendiri olehnya tular di media sosial sehingga mendapat pelbagai reaksi netizen.

Rosyilah berkata, dia turut menjadi tulang belakang dengan membuat persiapan perkahwinan termasuklah menyarungkan cincin tunang ke jari Nurul Ain sehinggalah majlis persandingan suaminya yang juga merupakan pengetua sekolah agama di Padang Terap.

Menurutnya, dia tidak pernah menghalang suaminya berpoligami sama ada dengan anak dara atau pun janda, malah dia sendiri membantu mencari calon isteri lain buat suami.

Katanya, madunya itu adalah calon kelapan buat suaminya sebagai isteri selepas gagal dalam pencarian sebelum ini.

 

“Saya tidak halang suami untuk berpoligami lagi sebab suami hajat untuk berpoligami selepas kami berkahwin.

“Sebelum ini ada tujuh calon, namun mereka semua menolak disebabkan oleh tidak setuju dengan poligami ini,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di rumahnya di Jalan Padang Sanai, Kuala Nerang di sini hari ini.

Katanya, calon kelapan ini kebetulan hadir temuduga pada 1 Februari bagi jawatan eksekutif pemasaran syarikat milik suaminya.

“Semasa temuduga saya tengok reaksi suami suka pada wanita itu dan saya boleh baca dan faham keadaannya selepas dia diterima kerja sehari kemudian.

“Seminggu selepas itu suami menyatakan hasrat kepada Ain dan setuju untuk kahwin sebelum mereka bertunang pada 15 Mac lalu,” katanya.

Rosyilah berasal dari Alor Janggus, Alor Setar adalah ibu tunggal kepada dua anak perempuan mendirikan rumah tangga bersama Khubaib pada 2015 dan dikurniakan seorang cahaya mata perempuan.

Suaminya itu pula mempunyai enam cahaya mata iaitu dua perempuan serta empat lelaki hasil perkahwinan pertama dan lapan anak tinggal bersama mereka, manakala anak bongsu Khubaib tinggal dengan bekas isteri pertama di Kelantan.

Tambah Rosyilah yang juga merupakan jurumekap artis sambilan berkata, beliau bersedia untuk berpoligami selepas membuat persiapan lebih awal sejak lima tahun lalu.

 

“Selepas berkahwin, saya berjanji dengan diri sendiri, kalau ada orang lain nak masuk dalam kehidupan ini (poligami) saya terima selepas tanya pendapat kawan-kawan lain untuk fahami poligami.

“Kita bila dah reda tentang poligami benda jadi biasa walaupun pada awalnya agak sukar. Saya sudah bersedia lebih awal untuk masuk dalam dunia berkongsi kehidupan seperti ini,” katanya.

Sumber : Sinar

Keluarga

Nasib Ank Ibrahim Pendek Yg Kini Hanya Mencari Rezeki Di Tapak Parking

Published

on

By

Siapa tak kenal peIawak terkenal, Allahyrham Ibrahim Pendek. Selain antara bintang komedi yang sering mewarnai filem-fiIem Iucu arwh Tan Sri P. Ramlee,

Pak Brahim juga pernah mencatat sejarah perfileman Melayu kerana beliau adalah pelakon Melayu pertama berIakon dalam filem Hollywood bersama Rock Hudson dan Gene Rowlands dalam fiIem The Spiral Road pada tahun 1962.

Kalaulah ke rajaan ketika itu meIuluskan permohonan Pak Brahim untuk meneruskan kariernya di Amerika Syarikat, nescaya arwh pasti sudah menjadi bintang lagenda di Hollywood!

Arwh mningggaI dunia pada tahun 2003 meninggaIkan tujuh orang cahayamata daripada dua kali perkahwinan dalam usia 71 tahun ketika orang ramai sedang sibuk menyambut Aidilfitri.

SaIah seorang daripada mereka adalah Aidid. Dia yang masih bujang kini dah pun berusia 38 tahun.

Aku mengenali Aidid sewaktu bertugas sebagai Pegawai Khas Mnteri tahun lalu. Ketika itu Aidid menulis surat memohon bntuan untuk keluarganya di Melaka.

Walaupun gemilang di zamannya, namun di penghujung ha yatnya arwh Pak Brahim hanya hidup sederhana, lebih tepat – ‘sangat sederhana! ‘

” Selepas ketiadaan ayah, kami semua membawa diri untuk mencari rezeki. Kini saya menjaga parking di sebuah kompleks membeli-belah di ibu kota.

Berapalah sangat gaji, nasib baik adalah bntuan RM300 sebulan kerana saya pemegang kad 0KU.

Tetapi saya taknak mengem1s dan mer4yu simp4ti bang. Selagi hayat dikandung badan, saya akan buat apa saja demi mencari rezeki yang haIal.

” Cuma saya berharap, kalaulah ada peluang pekerjaan di sekitar Cheras,

harap dapatlah tawarkan pada saya kerana kini saya hanya menumpang dengan abang angkat di sana,

bila kena syif malam susah betul saya nak ke pusat bandar, maklumlah pengangkutan awam dah takde, naik teksi mahal.

” Arwh ayah memang pelakon terkenal, semua orang kenal…tetapi susah kami tak seorang yang tahu.

Saya bangga dengan pencapaian ayah dan saya tak menyesal menjadi anaknya. Cuma saya tak boleh hidup dengan kemahsyuran dan kegemilangan ayah,

semua tu tinggal sejarah…nak kerja tempat lain banyak orang tknak terima kerana faktor fizikal saya,

jadi tempat parking inilah dunia saya,” katanya sa yu sewaktu kami berbual siang tadi.

Marilah kita sama-sama membantu Aidid…berapalah sangat pendapatannya di tempat parking itu…

berilah dia peluang…kenanglah jasa arwh bapanya, satu nama besar dalam industri hiburan tanah air…

Al-Fatihah untuk nama besar ini…Allahyrham Ibrahim Pendek.

info FB Syahril A.Kadir

Sumber : Mediaviral

Continue Reading

Keluarga

Lps kawin bos bg sebulan cuti,geram tgk bini tak bangun lagi time nak prgi keja,last skali aku nekad

Published

on

By

Baca perlahan-lahan dan ambillah Pengajaran apa yg pernah berlaku kepada saya ini. Jadikan ini sebagai panduan.

Assalamualaikum semua. Aku lelaki. Umur tak lebih 30. Dalam hidup mesti ada part yang akan menentukan or membawa korang kepada sesuatu keputusan yang amat sukar.

Sampai satu masa memang korang kena decide something yang memberi impak yang sangat besar dalam kehidupan korang.. most important life decision yang ku pernah buat adalah bila aku tukar kerja sebab aku dah kawen..

kenapa dah kawen baru aku tukar kerja? Ha. Mari dengar cerita aku..Aku ada chance untuk bina career path yang bagus. Sangat bagus. Mula2 masuk kerja dah dapat 3k sebulan.

6 bulan aku kerja, boleh naik sampai 15k. boleh kumpul connection, dato’ selebriti, dan banyak orang2 besar la.

Kumpul “cable” la orang kata. Kerja senang. Gaji besar. Makan tanggung, minyak tanggung, tol tanggung, kalau outstation tempat tinggal dia bagi, ada duit poket sikit boss aku bagi.

Boss baik. memang sporting, belanja makan bukan sikit2.. starbuck hari2. subway footlong tu breakfast lunch dinner.

Bapak heaven. Cuma, yang tak best nya adalah MASA. Memang kau takde masa utk family, untuk kawan-kawan, dan untuk diri sendiri. Kerja ni memang makan masa korang..

Maaf cakap, ada sorang abang ni, senior aku la.. tengah2 kerja tu abang ni cakap, “Kerja macam ni memang kena cari isteri yang betul-betul memahami.

Jujur la abang cakap dik, abg nak bersama dengan isteri abang pun tak sempat. Kesian kat dia. Tapi abang cari makan utk sara keluarga.

Apa boleh buat.” haa. Time ni aku tak kawen lagi. So aku dengar jela.. kerja pun bahaya sebab sering di g0da baik godaan dari perempuan mahupun lelaki.

Yes! Lelaki g0da lelaki sebab memang ada antara lelaki kat tempat kerja aku tu gay. Yang ni seram.

Tapi Alhamdulillah, hasil ceramah dan perkongsian masa kelas study circle kat uia dlu, time khutbah jumaat kt uia dlu, aku dapat tahan la dengan g0daan dari perempuan dan lelaki tu.

Tu baru sikit la pasal kerja aku ni. Lebih-lebih cerita kang korang komen mintak contact number pulak.

Ok lah. Then aku decide aku nak kawen.. Aku kawen, sewa rumah dan mula la hidup berdua dengan isteri aku ni.. isteri aku baik.

Cun gile! Sumpah. Sebelum kawen aku ada la bincang dgn isteri aku ok ke kalau aku terus kerja mcm ni.. dia cakap dia rasa dia tak leh kalau aku kerja mcm ni.

So aku ckp kita tgk dlu mcm mana. Boss aku bagi cuti sebulan lepas kawen tu.

Then bila aku start kerja je, masa aku ngn bini aku mmg dah takde. Aku bangun pergi kerja, bini aku tidur lagi. Aku balik dr kerja, bini aku dah tidur.

Aku pergi kerja matahari tak naik, aku balik kerja matahari dah tenggelam kadang2 matahari tu dah nak naik balik dah.

Kalau bercakap pun bila aku balik la.. tanya khabar, hows your day, apa2 jadi ke ape ke.. stakat sembang-sembang mcm tu je. Mcm tu la hari2 selama 3 bulan.

Selepas 3 bulan tu, Aku perasan la bini aku ni macam ada something dalam hati tu. Aku perasan.. Aku buka mulut tanya la kot2 ada apa2 yang nak cakap.

Perempuan ni, bila kau cakap macam tu je, hah! Tu dia.. dia bawak dia punya list dari zaman couple, sampai lah 3 bulan kawen tu, dia luah semua kat aku.

Ada la sesi air mata sikit. Aku tak cerita detail la.. tp memang kesian kat dia. Aku pun ambil keputusan untuk melepaskan kesenangan dari segi duit tu untuk aku luangkan masa bersama keluarga.

Aku tukar kerja. Aku kerja kat tempat aku buat part time dulu sebagai permanent staff. Gaji cukup2 makan la.

Tapi masa banyak. Habis office hour aku boleh main masak-masak sama2 dengan bini aku. Boleh solat jemaah sekali. Boleh tengok cerita sama-sama.

Boleh jalan-jalan, boleh balik rumah family aku, boleh balik rumah family dia, Aku aku pergi kerja dia dah bangun, aku balik kerja pn dia belum tidur. So memang happy la.

Tetapi, Jeng jeng jeng.. mesti ada kurang nya.. masalah yang aku hadapi sekarang ni adalah kekurangan sumber kewangan la boleh kata mcm tu.

Tak de la aku ni susah sangat sampai tak makan, sampai kena ikat perut gla2. tak de la sampai mcm tu.

Tapi tak la senang sampai kalau kau pergi kedai makan, kau tak perlu pun tengok harga makanan yang kau nak order tu. Isteri aku pn kadang2 stress jugak lah bila short off money.

Bab duit ni memang boleh menjadi punca terasa hati, bergaduh sana sini, orang pandang sinis, kena hina, rasa di hina, gaduh laki bini, merajuk sana sini..

Time ni la kau akan start pandang apa kemewahan yang kau pernah ada dulu. Starbuck hari2, subway hari2, makan kat kedai mahal, duit poket tak pernah putus, tol tak kisah, minyak tak kisah, makan tak kisah, boleh travel sana sini sambil2 buat kerja. fuh!! Bini aku pun sama.

Tengok balik time aku tak ada masa dengan dia, boleh kata hari-hari ada barang dari shopee sampai rumah.

Hari2 boleh upload gambar makanan yang nampak sedap (tp tak sedap pun) kt restoran hipster di IG dia.

Kalau ada je ariani ke, neelofa ke keluar produk baru, mesti dia beli, nak makan apa delivery je..

So dia tak pening nk fikir menu nak masak untuk aku. Sebab aku pn dah ada makanan aku sendiri.

Then ada la aku rasa utk kerja balik dengan boss lama aku sebab boss lama aku tu sangatlah suka kat aku.

Even dah almost setahun aku tukar kerja, boss aku still lagi tanya2 kalau2 aku nak kerja dengan dia balik. Alhamdulillah. Nasib lah bini aku ni baik orang nya.

Ada masa dia yang lebih rasional dari aku. Dia lah yang always cakap, “Takpe.. Masa senang belum sampai.. nanti Tuhan balas” dia jugaklah yang sama-sama perah otak apa nak buat utk tambah pendapatan tanpa aku patah balik kerja semula dengan boss aku.

Time takde duit tu dia la yang banyak support aku even dia tak kerja tetap. maybe next confession aku akan cerita pengorbanan isteri aku pulak. Haha.

Apa-apa pun, this is our decision. Aku sayang masa dengan bini dan family aku. Aku kena jaga perasaan dia juga sebab dia tak berkenan dengan kerja aku tu. Ustaz cakap rezeki akan bertambah kalau bini senang hati. Gittuww.

Duit tu akan aku usahakan untuk aku cari lebih lagi. Jadi pengajarannya, apa pun yang korang nak buat dalam hidup korang, korang buat lah.

Its your life. You decide. Never regret. Kalau boleh carilah isteri yang memahami, or, didiklah isteri korang nanti untuk menjadi penyabar dan memahami. Haha..

Akhir kata, aku mohon doa korang2 yang baca confession ni supaya doakan aku dan isteri aku menjadi lebih senang kaya raya pemurah baik dari segi duniawi

mahupun ukhrawi sebab aku percaya, doa korang mungkin akan merubah hidup aku yang aku dah decide mcm ni. Haha.. Adios.. Moga confession ni membantu.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Continue Reading

Keluarga

Al Fatihah. “Bakal pengantin pergi ketika membaca AlQvran” Ayahnya dedah apa yg terjadi

Published

on

By

SEORANG gadis menjadi bualan netizen apabila menghembvskan n4fas terakh1r sedang membaca Al-Quran selepas menunaikan solat Subuh, Khamis lalu.

Lebih memiIukan, gadis itu yang dikenali sebagai Aisyah Bahar, 22, itu dikatakan reb4h dan men1ngg4l dunia di pangkvan ayahnya.

Menurut sumber keluarga, pelajar Universiti Islam Hasanuddin, Makassar itu bakaI melangsungkan perkahwinannya tidak lama lagi.

“Meningg4l setelah solat subuh, sedang membaca ayat Al-Quran. kondisinya sedang puasa sunnah.

Akhir hayatnya mengucap Laa ilaaha illallah. Innalillah..Padahal beliau sebentar lagi akan menikah,”

ujar Andi Wahyuni yang juga merupakan sepupu paling rapat arw4h.

 

Sementara itu, ayah Aishah iaitu Andi Bahar Jufri menceritakan, pada malam kejadian anaknya itu memaklumkan mahu berpuasa sunat Hari Khamis.

Aisyah bersama ibu bapanya.

“Selepas selepas bersahur, kami pergi sembahyang Subuh berjemaah di masjid. Sebaik sahaja pulang dari masjid,

arw4h meminta izin untuk memperdengarkan ayat-ayat Al-Quran sambil saya memeriksa bacaaannya.

“Hanya dalam beberapa ayat, arw4h reb4h secara tiba-tiba dipangkvan saya sebelum mengucap dua kalimah syahadah dan meningg4l dunia,” ujarnya.

 

Menurut Bahar, selama ini arw4h tidak pernah mengalami peny4kit yang serivs, namun sehari sebelum kejadian arw4h mengadu s4kit kepala.

Sumber : cempedakchess / majalah harian

Continue Reading

Trending