Connect with us

Semasa

Gaya hidvp mewah sc4mmer trkaya di Mlaysia. Rvpanya Dgn Cara Ni Mereka Boleh Berjaya

Published

on

Kini heb0h diperkatakan tentang pnahanan seorang lelaki berpngkat Datuk Seri dan Datuk oleh Suruhanjaya Pencgahan Rsuah Malaysia (SPRM) diprcayai terlibat dalam k3s penlpuan slndiket atau ‘macau scamm’.

Mesti ramai yang nak tahu, siapakah individu-individu tersebut. Katanya, mereka ini sangat terkenal dalam kalangan seIebriti tanah air kita dan menjalani kehidupan yang sangat mewah.

Boss Macau Scam terbesar di Malaysia bukannya orang Macau atau orang Cina seperti yang kita sangka tetapi orang Melayu kita sendiri. Sudah lama gerakan mereka ini diintip oleh SPRM dan PDRM.

Kalau nak tahu apa itu Macau Sc4m, orang yang call korang cakap korang ada saman la, korang terbabit dengan d4ah dan macam-macam lagi la.

B0s bsar dah kena tngkap

Terkini, menerusi perk0ngsian di Facebook mend3dahkan identiti individu-individu yang dithan SPRM itu. Dimaklumkan, lelaki berpangkat Datuk Seri itu merupakan ketua atau bos yang selama ini menjalankan aktiviti ‘macau scamm’.

“Ini buktinya orang bawa cash dalam plastik hitam. Bukan kad kredit, debit mahupun cek. Shopping, holiday, parti dan jol”

Ini buktinya orang bawa cash dalam plastik hitam. Bukan kad kredit, debit mahupun cek. Shopping, holiday, parti dan joli.

Posted by Raymie Jethro on Monday, October 5, 2020

Mereka akan suruh korang masukkan duit dalam bank yang diberikan nombor akaun pal-su. Kebanyakan yang kena tip-u adalah warga emas dan orang yang berduit. Mereka ni buat kerja ramai-ramai sampai berpuluh-puluh orang.

Identiti bos Macam Sc4m terbesar di Malaysia mula terde-dah

Akhirnya tert4ngkap Ayahanda Terbesar Macau Sc4m di Malaysia.

Gambar couple dengan winter clothing itu adalah Ayahanda Boss Chip Beso Dato Addy Kanna dan isterinya Datin Alya Suhaila.

Pada mulanya mereka buka kelab malam di Jalan P Ramlee dan Safe House di alamat 107, Jalan U-Thant hanya 5 minit dari KLCC.

Macau Sca-mmer dengan duit berjuta-juta ringgit ini kemudiannya mencari perniagaan artis-artis dan mereka invest pada perniagaan artis.

So, apa yang korang syak artis yang tak pandai bisnes tiba-tiba ada bisnes jutaan ringgit adalah benar belaka.

Sama ada mereka Partner in Crime mahupun mangsa hanya mahkamah yang dapat menentukannya nanti.

Mereka berbelanja menggunakan duit cash. Sampai shopping di Pavilion pun bawak plastik hitam penuh dengan cash money. Begitu juga bila berparti di kelab-kelab malam sekitar KL bayar puluh ribu pun pakai cash money.

Modus Operandi (Cara beroperasi)

i) Cabutan bertuah (Lucky Draw)
Pengadu menerima panggilan telefon yang mendakwa mangsa telah memenangi pertandingan cabutan bertuah (lucky draw) bernilai jutaan dollar dari syarikat Hong Kong dan Macau.

Pemanggil kemudiannya memberikan nombor telefon untuk dihubungi sekiranya pengadu mahu menuntut hadiah berkenaan. setelah bersetuju, pengadu dikehendaki membayar cukai dan insuran dengan cara memasukkan wang ke dalam akaun tertentu bagi menuntut hadiah tersebut. setelah transaksi selesai, pemanggil gagal dihubungi dan wang hadiah yang dijanjikan tidak diterima.

ii) ‘Spoofing’ pegawai polis / agensi kerajaan
Pengadu menerima pangilan telefon daripada individu yang mengaku sebagai pegawai mahkamah dan polis serta mendakwa bahawa pengadu terlibat di dalam kegiatan haram (seperti ah long, kongsi gelap dan pengedaran dadah) dan mangsa kemudiannya diminta untuk memindahkan wang dari akaunnya ke dalam akaun tertentu, kononnya bagi mengelakan akaun mangsa dibekukan oleh pihak berkuasa.

iii) ‘Spoofing’ pegawai bank negara atau bank komersil (kad kredit)
Mangsa menerima panggilan daripada seseorang yang mengaku sebagai pegawai bank, dengan dakwaan bahawa mangsa gagal membuat bayaran kad kredit. pengadu kemudiannya diarah untuk menghubungi seseorang, kononnya pegawai dari Bank Negara Malaysia (BNM) bagi mengelakkan nama disenarai hitam atau akaun bank dibekukan. mangsa akhirnya diperdaya untuk membuat pemindahan wang ke nombor akaun tertentu melalui e-banking atau melalui mesin deposit tunai (CDM).

(iv). Tip-u cu-lik dan minta wang tebu-san

Mngsa menerima panggilan telefon daripada seseorang yang mendakwa anak atau saudaranya dic-ulik. mngsa diperdaya untuk memindahkan wang tebusan ke nombor akaun pihak ketiga yang diberikan oleh pemanggil. (terkesan juga pelbagai helah dan taktik lain yang digunakan oleh ahli-ahli sindiket untuk memperdayakan mngsa, termasuk dakwaan l4nggar lari dan g4gal membayar hu-tang pinjaman bank / institusi kewangan).

Apa yang perlu dilakukan jika anda berdepan situasi seperti di atas:

i). Sentiasa berwaspada dan tidak mudah terped-aya dengan mus-lihat atau tip-u helah pihak-pihak tertentu;

ii) Jangan sesekali panik dan mengikut arahan yang diberikan oleh pemanggil, tanpa terlebih dahulu menghubungi pihak polis atau institusi kewangan terbabit;

iii) Jangan hubungi semula nombor telefon yang anda terima. sebaliknya dapatkan nombor telefon rasmi syarikat, organisasi atau institusi terbabit untuk pengesahan lanjut;

iv) Jangan dedahkan nombor akaun bank, nombor kad ATM atau kad kredit anda kepada orang yang tidak dikenali, dan;

v) Layari portal rasmi BNM untuk mendapatkan maklumat dan nasihat terkini berhubung penipuan kewangan (financial fra-ud) seumpamanya.

Kosmo! Online meIap0rkan individu terbablt juga didkwa terlibat dalam judl dalam taIian serta aktiviti pengubbahan wang hram.

5 individu termasuk 2 orang yang bergeIar Datuk Seri dan Datuk dithan Suruhanjaya Pencgahan Rsuah Malaysia (SPRM) semalam bagi membntu slasatan k3s penl­puan slndiket Macau Scamm di negara ini.

Difahamkan, salah seorang daripada mereka sngat dikenali dalam kalangan seIebriti tanah air selain menjalani kehidupan serba mewah. Menurut sumber, Datuk Seri dan isterinya juga diprcayai se­ring berprti bersama beberapa seIebriti p0pular.

Pasangan itu juga tidak segan siIu mempmerkan kehidupan mewahnya di medla s0siaI.

Katanya, Datuk Seri itu diprcayai seorang t4uke judl onIine serta terlibat dalam aktiviti pengubbahan wang hram.

“Wang hasil keglatan hram itu kemudiannya ‘dicuci’ atau digunakan untuk menjalankan perniagaan vape yang diusahakan oleh seIebriti yang telah dipnggil oleh SPRM di Putrajaya.

“Sspek bergeIar Datuk Seri itu juga diprcayai merupakan rakan niaga kepada pers0naliti yang juga artis,” kata sumber itu semalam.

Terdahulu, kelima-lima individu terbbit dibawa ke Mhkamah Majlstret Putrajaya di sini semalam untuk mendpatkan pe­rlntah thanan rman.

Kelima-lima sspek yang terdiri daripada tiga lelaki dan dua wanlta tiba di mhkamah ber­kenaan pada pukul 3 petang semaIam dengan memakai baju Iokap SPRM berwarna oren.

Butiran mengenai tempoh rman kesemua individu terbabit bgaimanapun tidak dik0ngsi oleh pihak SPRM walaupun pihak medla menunggu hampir lima jam di luar mhkamah tersebut.

Beberapa sIebriti tanah air yang pernah terlibat perniagaan bersama individu terbabit juga turut dipnggil oleh SPRM untuk membantu slasatan.

Terbaik nasihat Anju kepada meraka yang mahu kaya cepat

Kalau Tuhan nak jtuhkan tu sekejap jer

Dalam pada itu, rata-rata ntlzen berpuas hati apabila mendpat tahu mengenai tngkapan tersebut. Kebanyakan mereka menyatakan pernah dan hampir menjadi mngsa penlpuan sc4mmer.

Banyak jalan cari rezeki yang halal di bumi Tuhan ini, jangan disbabkan wang ringgit kita sebagai manusia sanggup menlpu dan menganlaya orang lain.

Sumber : 0MM / theklasik / Jirancakap

Apa Kata Anda? Dah Baca Jangan Lupa Komen Yang Baik-Baik Sahaja Dan Jangan Lupa Share Ya. Terima Kasih

Semasa

“Ramai yg Masih Merangkak, Petugas Tiada Pengalaman..” – Individu Dedah Keadaan Sebenar Di Sabah Yg Ramai Tak Tahu

Published

on

By

KOTA KINABALU: Seorang petugas kesihatan di Sabah mend4kwa kekurangan tenaga kerja masalah paling besar dihadapi hospital negeri itu dalam menangani wabak C0vid-19.

Doktor perubatan yang enggan namanya didedahkan itu mend4kwa

Walaupun sejumlah jururawat dari Semenanjung dikerah ke Sabah, namun ianya masih belum dapat menyelesaikan masalah itu.

“Ya memang betul sejumlah petugas kesihatan daripada Kuala Lumpur datang ke sini minggu lalu

Tetapi apabila tiba di sini mereka perlu menjalani kuar4ntin selama 1 atau 2 minggu lagi.

“Apabila habis kuar4ntin, kebanyakan mereka juga bukan boleh terus bekerja kerana yang dihantar ke sini masih ‘junior’

Dan tiada pengalaman, harus diajar lagi,” katanya kepada FMT hari ini.

Beliau mend4kwa kekurangan kakitangan hospital, terutama jururawat, menyebabkan sebahagian kakitangan sedia ada terp4ksa bekerja lebih masa

Sehingga ada dalam kalangan mereka menghadapi tekan4n ment4l.

“Ada (jururawat) yang sampai men4ngis kerana terlebih bekerja, selain tertek4n dan mungkin t4kut

Kerana hari-hari kena menghadapi pes4kit dij4ngkiti Covid-19. Siapa yang tidak t4kut?

“Mereka juga terp4ksa berkorb4n dalam banyak hal, sudah pastinya korb4nkan masa

Dan terp4ksa berasingan daripada keluarga kerana t4kut membawa balik penyakit (C0vid-19).

“Selain itu, ada juga doktor yang menjaga ICU (unit raw4tan rapi) terp4ksa mengambil ub4t tidur kerana terlebih kerja dan tekan4n ment4l,” katanya.

Tak seperti digambarkan

Sementara itu, beliau bersetuju dengan kenyataan Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA), Dr Subramaniam Muniandy, yang mengatakan keadaan kemudahan perub4tan

Terutama jumlah katil di ICU, tidak seperti yang digambarkan Ketua Pengarah Kesihatan, Dr Noor Hisham Abdullah, pada sidang media hariannya.

“Ya memang betul (kenyataan Subramaniam), KP (ketua pengarah) cakap katil di ICU cukup

Baru 70% digunakan tetapi mereka sebenarnya turut mengira katil-katil wad ICU di daerah-daerah lain.

“Sekiranya keadaan pes4akit kr1tikal, mereka akan dihantar ke sini (Hospital Queen Elizabeth) juga jadi di sana (daerah lain) mana ada penuh.

Ada rakan setugas saya di Keningau, Tawau, dan Sandakan mengatakan wad ICU penuh.

“Bagi saya apa yang dinyatakan oleh KP terlalu meluas dan tidak seperti gambaran sebenar di sini.

Saya harap dia boleh datang untuk melihat sendiri keadaan di sini,” katanya.

Beliau berkata, walaupun keadaan yang dihadapi amat mencabar, mereka tetap melakukan segala yang terdaya bagi menangani pes4kit C0vid-19.

“Kami ‘berjuang’ sehingga tahap maksimum, itu belum mengambil kira kes-kes yang bukan berkaitan Covid-19 seperti peny4kit k4nser.

“Di seluruh Sabah, kini hanya tinggal Hospital Queen Elizabeth II (QEH II) yang menjalankan operasi meraw4t k4nser.

Hanya di sana juga pembed4han elektif dilakukan selepas semua hospital dijadikan pusat raw4tan C0vid-19.

“Ini pun menjadi masalah juga kerana QEH II juga kekurangan tenaga kerja. Kebanyakan jururawat dihantar untuk tangani C0vid-19

Peralatan-peralatan perubatan juga tidak diberi keutamaan di QEH II kerana kebanyakannya dihantar ke hospital yang menjadi pusat raw4tan C0vid-19,” katanya.

Beliau berkata kerajaan juga harus beri perhatian kepada QEH II kerana ia satu-satunya hospital bukan C0vid-19.

“Semua pembed4han elektif daripada kepala hingga ke kaki dilakukan di sana,” dan menambah kalau kerajaan tidak jaga QEH II, beliau bimbang ianya akan terjejas teruk.

“Jadi pes4kit kanser mahu ke mana?” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut berterima kasih kepada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan syarikat swasta yang banyak membantu pihak hospital memerangi C0vid-19 di Sabah.

“Sebenarnya, banyak mesin-mesin perubatan, respirator pembersih udara berkuasa (PAPR), dan peralatan pelindungan diri (PPE) disumbangkan NGO.

“Kalau kita tunggu daripada pusat, saya tidak tahu berapa ramai yang terkorb4n pun masih belum sampai (kemudahan perubatan),” katanya.

sumber : FMT via trending network

Continue Reading

Semasa

Bapa Temui Ajal Dalam Perjalanan Hantar Anak ke Sekolah, Pemandu Kereta Mewah Melarikan Diri

Published

on

By

Seorang lelaki maut, manakala empat lain parah serta seorang cedera ringan selepas empat kenderaan terbabit kemalangan di Kilometer KM 38 ( Sungai Tong) Jalan Kuala Terengganu-Kota Bharu, hari ini.

Dalam kejadian kira-kira 7.30 pagi, mangsa Abdullah Zulekipli Jusoh, 61, beralamat di Felda Belada,

Kuala Terengganu, yang memandu kereta Honda City, maut di tempat kejadian.

Anak dan 3 lain cedera parah
Anaknya, Mohd Hasiffuddin Abdullah Zulekipli, 13,

cedera parah termasuk penumpang kereta Honda City, pemandu Honda Insight, Sharifah Fauziah Zani, 40,

penumpangnya, Mohd Muslim Mohd Yunus, 41, serta anaknya Nur Insyirah Husna Mohd Muslim, 6, dari Segamat, Johor.

Manakala, pemandu Perodua Axia, Mohd Alghafa Shafiee, 31, dari Felda Chalok mengalami cedera ringan.

BMW gagal memotong
Ketua Polis Daerah Setiu, Deputi Superintendan Afandi Hussin, berkata,

kejadian dipercayai berlaku apabila pemandu kereta jenis BMW dari arah Kota Bharu menghala ke Kuala Terengganu gagal memotong sebuah

kenderaan di hadapannya lalu berlanggar dengan Honda City dipandu Zulekipli datang dari arah bertentangan.

Manakala kereta jenis Honda Insight dan Perodua Axia yang berada di belakang kereta Honda City tidak sempat mengelak lalu berlaku pelanggaran.

Nahas tersebut dipercayai berpunca daripada tindakan pemandu kereta mewah berkenaan yang bergerak dari arah Kota Bharu ke Kuala Terengganu

yang gagal memotong di atas jalan sekaligus bertembung dengan kenderaan Allahyarham.

Pemandu BMW lari

Walau bagaimanapun, driver kereta tersebut masih lagi tidak dijumpai kerana difahamkan telah melarikan diri sejurus kejadian.

“Pemandu BMW melarikan diri sejurus selepas kemalangan dan masih belum dapat dikesan sehingga kini.

“Kes disiasat di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan APJ 1987,” katanya.

Ibu sudah lama tiada
Menerusi perkongsian di laman Facebook oleh Khairul Amri,

anak Allahyarham sudah lama ketiadaan ibu dan hanya ada seorang abang yang masih bersekolah.

“Beringatlah belaka adik kakok. Ada seorang jah hok bawa tak ikut peraturan..abis ore lain jadi mangsa..

“Kemalangan di Sg Tong pagi tadi. Pelajar sekolah SMSTong. Wasap dr seseorang:
Berlaku Masa nk hantar anak ke sekolah.

“Bapa meninggal, ibunya dah lama tiada, abgnya ting 5, sedang trial, belum diberitahu lagi tentang ayahnya yg meninggal. Tunggu lepas habis exam jap lagi,”

Sumber : yoy

Continue Reading

Semasa

Menteri Tanya Apa Cadangan Rakyat Untuk Belanjawan 2021 Dari 3 Matlamat Utama Yang Diberi, Tak Sangka Ramai Komen Benda Yang Sama

Published

on

By

Belanjawan 2021 yang akan dibentangkan di Parlimen 6 pada November ini,

mungkin jauh berbeza berbanding tahun sebelum ini mengambil kira lmpak kehadiran pandemlk C0VID 19.

Krisls pandemlk yang bukan sekadar meng0rbankan nywa, tetapi turut menjjaskan struktur ekon0mi itu semestinya

mengndang cabran cukup besar bagi kerajaan untuk tampil dengan belanjawan yang benar-benar bersifat inklvsif.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, sebelum ini menyatakan empat teras utama akan menjadi paksi kepada Belanjawan 2021 termasuk sokongan bersasar kepada gol0ngan mudah terjjas akibat pandemlk C0VID 19.

Selain meny0kong industri melalui insentif, tumpuan juga pastinya kepada usaha menyelamatkan nywa dan dalam masa sama mengekalkan mata pencarlan rakyat.

Paling penting, apa inti pati yang perlu dimasukkan dalam belanjawan tahun depan dalam usaha kerajaan mengekang penvlaran C0VID 19,

pada masa sama memvlihkan ek0nomi dalam keadaan svkar sekarang ini.

Menerusi hantaran dari laman facebook Tengku Zafrul serta dik0ngsi oleh kementerian kewangan,

beliau bertanyakan pada rakyat apakah cdangan untuk belanjawan 2021.

Cdangan tersebut pula berdasarkan pada 3 matlamat utama iaitu Kesejahteraan Rakyat, Kelangsungan Perniagaan dan Ketahanan Ekonomi.

Menerusi ruangan komen yang dilihat, rata rata orang ramai memberikan komen yang sama berkaitan permintaan pengeluaran KWSP akaun 1.

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najlb Tun Razak berkata semalam, kebenaran itu bertujuan untuk membantv rakyat yang terjejjas bagi kegunaan mndesak.

Najib turut mencadangkan agar perm0honan tersebut boleh dipertlmbangkan dengan syarat pemohon juga tandatangan surat aku janji untuk berjanji mencarum semula pengeluaran ‘one-off’

itu dalam tempoh dua tahun akan datang selepas ekonomi puIih tidak termasuk caruman bulanan biasa.

“Saya nak nasihatkan bahawa dividen KWSP biasanya lebih tinggi berbnding kadar faedah simpanan bank

dan simpanan KWSP adalah amat penting untuk usia tua selepas bersara.

“Sebab itu, jangan membuat pengeIuaran KWSP jika tiada kegunaan mendessak,” katanya dalam hantaran di laman Facebook miliknya, semalam.

Antara Komen Yang Diberi

Selain itu, duit kwsp dlm akaun 1 jg boleh dipertimbngkn utk dikeluarkan bg pekrja yg tlh diberhntikn atau pun mn2 individu yg layak iaitu yg mempunyai duit dlm akaun 1 KWSP.

Ini bertujuan, agar duit tersebut dpt digunakan utk tujuan perbelanjaan keluarga selama tempoh PKPB / PKPD.

Sy amat yakin bahawa kerajaan mempunyai slstem data yg terbaik, yg dpt mengesan golongn individu yg masih bekerja ataupun tidak.

Jika masih bekerja, sebaiknya utk mengeluarkan jumlah duit kwsp sebanyak 3 – 5k shj.

Tetapi jika sdh berhnti krja dn x mempunyai pendapatn lain, sebaiknya dikeluarkanlah amaun yg selayaknya itu dari 8k – 10k, rn kvasa membeli skg lebih tinggi dan serba serbi skg memerlukan wang.

Tengku Zafrul,Dato pertimbang kan la cadangan kami untuk pengeluaran accunt 1 yg benar2 layak kerana ia akan dapat membantu kami menampung perbelanjaan rumah dan perniagaan.

dato terbaek menteri kewangan semoga terus di beri keslhatan yg baik dan sentiasa di permudahkan segala urusan amin2.

Sumber : BH / TV3 / FBTengkuZafrul

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Continue Reading

Trending