Connect with us

Keluarga

Tak Sangka Akak Sndiri dan SUAMl Berduan Masuk Bilik Bersama, Akak Merayu pd SUAMl Memint4 Sesuatu

Published

on

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Cerita ini agak panjang.

Cerita ini tentang suami saya who is now my ex. Cerita dia mcm ni. Kami bahagia berkahwin selepas couple selama 2 tahun.

Kami tidak bertunang cuz we felt like its no use to do so after all.

We don’t want to wait another few months then married , jadi kedua-dua belah pihak setuju untuk meneruskan perkahwinan.

I know him through some internships where I join in his company,suami adalah seorang yg funny.

A kind man, gentleman to say. He was really charming I’m telling you, many of my colleagues even tried him but don’t know how he can be with me back then.

Thinking how our couple memories make me smile back then but now it’s just cries.

Selepas berkahwin selama 2 tahun, kami masih lagi belum mempunyai anak.

Banyak kali kami cuba, tetapi tiada lagi tanda2 saya mengandung. He was still there with me, love and care me even when I was at my lowest.

Alhamdulilah my boss was understandable and gave a few weeks for me to rest for my mental health.

I don’t know back then my husband was really the whole husband material.

Kadang2 ibu buat family gatheing untuk kami adik beradik berkumpul. Ada sekali tu, gathering kami di chalet yg terkenal.

Right now when I think back, I should’ve follow my guts. But what to do? I was in love badly with my husband and trust him my whole world.

It was night everyone was outside celebrating some of my niece’s birthday.

Saya tidak nampak kelibat suami masa tu. Jadi saya keluar pergi mencari suami, saya masuk ruangan dalam chalet, tiba2 nampak suami keluar berduaan dengan kakak saya dr bilik kami.

Masa tu mcm2 aku fikir tapi aku sabar dahulu.

“Sayang?” Saya tanya suami kenapa dia dengan kakak bersama keluar dr bilik?

Suami bagitahu secara kebetulan jumpa kakak dan nak kongsi sesuatu berkenaan produk kecantikan yg kami gunakan bersama.

Kakak nak gunakan sedikit produk saya sbb dia lupa bawa.

I trusted them, I gave a smile and nodded held my husband hand walks outside.

That was the first sign that I didn’t realize cause who would suspect anything?

Then there’s another occasions my husband had to go for business trip.

I know he always go business trip cause he is some kind of high department person.

That year, I still can’t pregnant. I know he wanted a baby so badly. I didn’t think properly back then but I remember my sister also had business trip but she says it’s to another country.

No one suspected anything at this moment.

Many times I realize that this coincidence have become too often, like how they went to lunch together they say they terserempak.

Then how my sister have almost same things I have which my hubby brought for me.

I started feel like suspicious about my husband, he was still doing his role as a husband indeed.

Pay my nafkah like always and affectionate. But there’s like something he was hiding, firasat istri.

I solat minta pertunjuk Allah, I nangis kat sejadah tu sebab kenapa I masih tak boleh pregnant.

I nak kasi my husband happy, I nak tengok dia bahagia jugak even if my husband says that he doesn’t care as long as I’m with him.

I’m really thankful towards Allah.

Berapa hari selepas I doa to Allah, I slowly dapat mimpi jawapan tapi I thought it’s just mainan syaitan.

Orang cakap mimpi waktu 3am gitu itu semua pertunjuk tapi I tak percaya sangat.

Kali memang I perasan masa suami dan kakak keluar lunch bersama. Takkan terserempak lagi, banyak sgt kebetulan yg meragukan.

I ikut mereka tanpa mereka perasan , I went to his office actually to tell him that my pregnancy test shows positive.

But that day it turns to a whole nightmare.

I nampak kakak i peluk tangan suami sgt erat ketuka mereka berjalan.

I saw how my husband treated her like how he treats me, I gasp and tears up there.

I immediately went home told my boss I was sick. That night, I didn’t confront him. I want more evidence, he cuddle me like ways sayang me, care for me.

Malam tu I check phone suami, I don’t like checking my spouse phone cause I trust them.

I saw his recent call and message is my sister, I istigfar panjang when I saw the text. It was all lbcah and like they’re a couple.

I place his phone aside after taking pictures of it with my phone immediately goes to the toilet and cries.

He cheated on me and deceive me with kindness of his.

Suami buat I mcm org bdoh sambil I usap perut I mengenang nasib anak yg bakal dilahirkan nanti.

I thought of confronting but no. I don’t want to for now. I told my best friend, sanggup seorang kakak buat adik dia gini.

Days passes, I haven’t told him about my pregnancy. I used ask him if he has anything tell me but he answer me no and ask why

I shakes head, I want cry in front of him but I pull myself together and just hugged him.

I say I love him very much. He smiles and macam biasa care and sayang me.

This months passes, sampailah satu hari tak tahulah mungkin Allah yang gerakkan hati I.

I followed my husband after I went for my check up, I nampak suami check in hotel dengan kakak I seperti married couple.

Suami bagitahu malam ni dia ada kerja overtime. I ekori mereka dari belakan secara senyap. Mereka berdua berhenti pada satu bilik.

Pakaian yang mereka pakai sgt kemas sperti pakaian pergi ofis. Setelah mereka masuk bilik, I tnggu lama depan pintu bilik mereka.

I dengar semua apa yg berlaku dalam bilik tersebut. Kakak seperti merayu pada suami meminta sesuatu . Ya, mereka trlanjur.

Bila mereka keluar bilik, mereka terkejut I ada di situ. My tears betrayed me.

It started rolling down my cheeks fast as I just can’t believe, I saw how baju diorang yang kemas terus dah macam kena cakar kucing. “and all this while.. I thought I could trust you.” I said to him.

Kini I sudah ada semua bukti. I file kan penceraian di mahkamah, I rasa j1jik dengan perbuatan suami dan kakak .

My mom find out, of course she was mad.

She even halau my sister out of the house since my sister still staying with my mom.

I cried when I was at the court after it was sah we divorced.

I minta maaf to him when I was his wife I failed to be one of the good wife like he wants till he had to cheat on me with my own blo0d sister.

After the divorce then he find out I was pregnant, he wants to get back. I say no, my heart has really broken into pieces.

I am okay if it’s other women but my own sister.. I couldn’t.

I couldn’t handle the pain, I shut myself out for a few months sampai my mom have to take care of me macam I really tak bermaya.

I thanked my mom and my besties for staying with me throughout my ups and downs.

My darkest moments. Sekarang bekas suami I adalah abang ipar I setelah bernikah dengan kakak I.

Hati I masih lagi sakit tapi I happy lihat kakak I akhirnya dapat apa yg dia impikan selama ini.

A perfect husband, he is indeed perfect one but when they had their wedding I didn’t attend.

I just want be away, my mom didn’t want accept too but I told her I’m okay if that’s what both of them wants.

Fast forward, Alhamdulilah now my son is 2 years old.

He is smart, handsome like my ex but I didn’t mind. He willingly to give duit nafkah, I accept it sincerely.

He at times do come to my mom house to see my son but at times my son doesn’t know him and tend cries, he did feel heartbroken but I can’t do a thing about that.

I was pregnant alone, I was all alone. I independent myself with the help of my besties and mom.

I remember my mom accompany me to give birth to my son. I felt like giving up but she pushes me tothe very end and now my beautiful healthy son out. To my mom,

I thanked her so much for being there. Even though when I was having my shutting people out moment, you still keep coming to me and want be by my side.

Ummi I love you so much.

I may seem cool but only Allah knows how broken my heart still when we go family gathering.

Even some of my families members understand if I don’t come cause who can handle my ex kahwin with my sister?

I’ll be the strongest women my son would ever see, I want him to be raise be a good man and treats women kind.

I want him to be love fully and care with. Even if I’m working Alhamdulilah my boss understand my situation. My work colleagues all supported me.

My ex? He quitted the job and started at another place cause he can’t face them all. He terlalu malu he once said. But whatever it is..

I hope their marriage till Jannah and that he or she won’t hurt each other like how my ex hurts me. Thank you for reading my whole story.

– TIARA (Bukan nama sebenar).

Sumber : iium confession

Keluarga

Nasib Ank Ibrahim Pendek Yg Kini Hanya Mencari Rezeki Di Tapak Parking

Published

on

By

Siapa tak kenal peIawak terkenal, Allahyrham Ibrahim Pendek. Selain antara bintang komedi yang sering mewarnai filem-fiIem Iucu arwh Tan Sri P. Ramlee,

Pak Brahim juga pernah mencatat sejarah perfileman Melayu kerana beliau adalah pelakon Melayu pertama berIakon dalam filem Hollywood bersama Rock Hudson dan Gene Rowlands dalam fiIem The Spiral Road pada tahun 1962.

Kalaulah ke rajaan ketika itu meIuluskan permohonan Pak Brahim untuk meneruskan kariernya di Amerika Syarikat, nescaya arwh pasti sudah menjadi bintang lagenda di Hollywood!

Arwh mningggaI dunia pada tahun 2003 meninggaIkan tujuh orang cahayamata daripada dua kali perkahwinan dalam usia 71 tahun ketika orang ramai sedang sibuk menyambut Aidilfitri.

SaIah seorang daripada mereka adalah Aidid. Dia yang masih bujang kini dah pun berusia 38 tahun.

Aku mengenali Aidid sewaktu bertugas sebagai Pegawai Khas Mnteri tahun lalu. Ketika itu Aidid menulis surat memohon bntuan untuk keluarganya di Melaka.

Walaupun gemilang di zamannya, namun di penghujung ha yatnya arwh Pak Brahim hanya hidup sederhana, lebih tepat – ‘sangat sederhana! ‘

” Selepas ketiadaan ayah, kami semua membawa diri untuk mencari rezeki. Kini saya menjaga parking di sebuah kompleks membeli-belah di ibu kota.

Berapalah sangat gaji, nasib baik adalah bntuan RM300 sebulan kerana saya pemegang kad 0KU.

Tetapi saya taknak mengem1s dan mer4yu simp4ti bang. Selagi hayat dikandung badan, saya akan buat apa saja demi mencari rezeki yang haIal.

” Cuma saya berharap, kalaulah ada peluang pekerjaan di sekitar Cheras,

harap dapatlah tawarkan pada saya kerana kini saya hanya menumpang dengan abang angkat di sana,

bila kena syif malam susah betul saya nak ke pusat bandar, maklumlah pengangkutan awam dah takde, naik teksi mahal.

” Arwh ayah memang pelakon terkenal, semua orang kenal…tetapi susah kami tak seorang yang tahu.

Saya bangga dengan pencapaian ayah dan saya tak menyesal menjadi anaknya. Cuma saya tak boleh hidup dengan kemahsyuran dan kegemilangan ayah,

semua tu tinggal sejarah…nak kerja tempat lain banyak orang tknak terima kerana faktor fizikal saya,

jadi tempat parking inilah dunia saya,” katanya sa yu sewaktu kami berbual siang tadi.

Marilah kita sama-sama membantu Aidid…berapalah sangat pendapatannya di tempat parking itu…

berilah dia peluang…kenanglah jasa arwh bapanya, satu nama besar dalam industri hiburan tanah air…

Al-Fatihah untuk nama besar ini…Allahyrham Ibrahim Pendek.

info FB Syahril A.Kadir

Sumber : Mediaviral

Continue Reading

Keluarga

Lps kawin bos bg sebulan cuti,geram tgk bini tak bangun lagi time nak prgi keja,last skali aku nekad

Published

on

By

Baca perlahan-lahan dan ambillah Pengajaran apa yg pernah berlaku kepada saya ini. Jadikan ini sebagai panduan.

Assalamualaikum semua. Aku lelaki. Umur tak lebih 30. Dalam hidup mesti ada part yang akan menentukan or membawa korang kepada sesuatu keputusan yang amat sukar.

Sampai satu masa memang korang kena decide something yang memberi impak yang sangat besar dalam kehidupan korang.. most important life decision yang ku pernah buat adalah bila aku tukar kerja sebab aku dah kawen..

kenapa dah kawen baru aku tukar kerja? Ha. Mari dengar cerita aku..Aku ada chance untuk bina career path yang bagus. Sangat bagus. Mula2 masuk kerja dah dapat 3k sebulan.

6 bulan aku kerja, boleh naik sampai 15k. boleh kumpul connection, dato’ selebriti, dan banyak orang2 besar la.

Kumpul “cable” la orang kata. Kerja senang. Gaji besar. Makan tanggung, minyak tanggung, tol tanggung, kalau outstation tempat tinggal dia bagi, ada duit poket sikit boss aku bagi.

Boss baik. memang sporting, belanja makan bukan sikit2.. starbuck hari2. subway footlong tu breakfast lunch dinner.

Bapak heaven. Cuma, yang tak best nya adalah MASA. Memang kau takde masa utk family, untuk kawan-kawan, dan untuk diri sendiri. Kerja ni memang makan masa korang..

Maaf cakap, ada sorang abang ni, senior aku la.. tengah2 kerja tu abang ni cakap, “Kerja macam ni memang kena cari isteri yang betul-betul memahami.

Jujur la abang cakap dik, abg nak bersama dengan isteri abang pun tak sempat. Kesian kat dia. Tapi abang cari makan utk sara keluarga.

Apa boleh buat.” haa. Time ni aku tak kawen lagi. So aku dengar jela.. kerja pun bahaya sebab sering di g0da baik godaan dari perempuan mahupun lelaki.

Yes! Lelaki g0da lelaki sebab memang ada antara lelaki kat tempat kerja aku tu gay. Yang ni seram.

Tapi Alhamdulillah, hasil ceramah dan perkongsian masa kelas study circle kat uia dlu, time khutbah jumaat kt uia dlu, aku dapat tahan la dengan g0daan dari perempuan dan lelaki tu.

Tu baru sikit la pasal kerja aku ni. Lebih-lebih cerita kang korang komen mintak contact number pulak.

Ok lah. Then aku decide aku nak kawen.. Aku kawen, sewa rumah dan mula la hidup berdua dengan isteri aku ni.. isteri aku baik.

Cun gile! Sumpah. Sebelum kawen aku ada la bincang dgn isteri aku ok ke kalau aku terus kerja mcm ni.. dia cakap dia rasa dia tak leh kalau aku kerja mcm ni.

So aku ckp kita tgk dlu mcm mana. Boss aku bagi cuti sebulan lepas kawen tu.

Then bila aku start kerja je, masa aku ngn bini aku mmg dah takde. Aku bangun pergi kerja, bini aku tidur lagi. Aku balik dr kerja, bini aku dah tidur.

Aku pergi kerja matahari tak naik, aku balik kerja matahari dah tenggelam kadang2 matahari tu dah nak naik balik dah.

Kalau bercakap pun bila aku balik la.. tanya khabar, hows your day, apa2 jadi ke ape ke.. stakat sembang-sembang mcm tu je. Mcm tu la hari2 selama 3 bulan.

Selepas 3 bulan tu, Aku perasan la bini aku ni macam ada something dalam hati tu. Aku perasan.. Aku buka mulut tanya la kot2 ada apa2 yang nak cakap.

Perempuan ni, bila kau cakap macam tu je, hah! Tu dia.. dia bawak dia punya list dari zaman couple, sampai lah 3 bulan kawen tu, dia luah semua kat aku.

Ada la sesi air mata sikit. Aku tak cerita detail la.. tp memang kesian kat dia. Aku pun ambil keputusan untuk melepaskan kesenangan dari segi duit tu untuk aku luangkan masa bersama keluarga.

Aku tukar kerja. Aku kerja kat tempat aku buat part time dulu sebagai permanent staff. Gaji cukup2 makan la.

Tapi masa banyak. Habis office hour aku boleh main masak-masak sama2 dengan bini aku. Boleh solat jemaah sekali. Boleh tengok cerita sama-sama.

Boleh jalan-jalan, boleh balik rumah family aku, boleh balik rumah family dia, Aku aku pergi kerja dia dah bangun, aku balik kerja pn dia belum tidur. So memang happy la.

Tetapi, Jeng jeng jeng.. mesti ada kurang nya.. masalah yang aku hadapi sekarang ni adalah kekurangan sumber kewangan la boleh kata mcm tu.

Tak de la aku ni susah sangat sampai tak makan, sampai kena ikat perut gla2. tak de la sampai mcm tu.

Tapi tak la senang sampai kalau kau pergi kedai makan, kau tak perlu pun tengok harga makanan yang kau nak order tu. Isteri aku pn kadang2 stress jugak lah bila short off money.

Bab duit ni memang boleh menjadi punca terasa hati, bergaduh sana sini, orang pandang sinis, kena hina, rasa di hina, gaduh laki bini, merajuk sana sini..

Time ni la kau akan start pandang apa kemewahan yang kau pernah ada dulu. Starbuck hari2, subway hari2, makan kat kedai mahal, duit poket tak pernah putus, tol tak kisah, minyak tak kisah, makan tak kisah, boleh travel sana sini sambil2 buat kerja. fuh!! Bini aku pun sama.

Tengok balik time aku tak ada masa dengan dia, boleh kata hari-hari ada barang dari shopee sampai rumah.

Hari2 boleh upload gambar makanan yang nampak sedap (tp tak sedap pun) kt restoran hipster di IG dia.

Kalau ada je ariani ke, neelofa ke keluar produk baru, mesti dia beli, nak makan apa delivery je..

So dia tak pening nk fikir menu nak masak untuk aku. Sebab aku pn dah ada makanan aku sendiri.

Then ada la aku rasa utk kerja balik dengan boss lama aku sebab boss lama aku tu sangatlah suka kat aku.

Even dah almost setahun aku tukar kerja, boss aku still lagi tanya2 kalau2 aku nak kerja dengan dia balik. Alhamdulillah. Nasib lah bini aku ni baik orang nya.

Ada masa dia yang lebih rasional dari aku. Dia lah yang always cakap, “Takpe.. Masa senang belum sampai.. nanti Tuhan balas” dia jugaklah yang sama-sama perah otak apa nak buat utk tambah pendapatan tanpa aku patah balik kerja semula dengan boss aku.

Time takde duit tu dia la yang banyak support aku even dia tak kerja tetap. maybe next confession aku akan cerita pengorbanan isteri aku pulak. Haha.

Apa-apa pun, this is our decision. Aku sayang masa dengan bini dan family aku. Aku kena jaga perasaan dia juga sebab dia tak berkenan dengan kerja aku tu. Ustaz cakap rezeki akan bertambah kalau bini senang hati. Gittuww.

Duit tu akan aku usahakan untuk aku cari lebih lagi. Jadi pengajarannya, apa pun yang korang nak buat dalam hidup korang, korang buat lah.

Its your life. You decide. Never regret. Kalau boleh carilah isteri yang memahami, or, didiklah isteri korang nanti untuk menjadi penyabar dan memahami. Haha..

Akhir kata, aku mohon doa korang2 yang baca confession ni supaya doakan aku dan isteri aku menjadi lebih senang kaya raya pemurah baik dari segi duniawi

mahupun ukhrawi sebab aku percaya, doa korang mungkin akan merubah hidup aku yang aku dah decide mcm ni. Haha.. Adios.. Moga confession ni membantu.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Continue Reading

Keluarga

Al Fatihah. “Bakal pengantin pergi ketika membaca AlQvran” Ayahnya dedah apa yg terjadi

Published

on

By

SEORANG gadis menjadi bualan netizen apabila menghembvskan n4fas terakh1r sedang membaca Al-Quran selepas menunaikan solat Subuh, Khamis lalu.

Lebih memiIukan, gadis itu yang dikenali sebagai Aisyah Bahar, 22, itu dikatakan reb4h dan men1ngg4l dunia di pangkvan ayahnya.

Menurut sumber keluarga, pelajar Universiti Islam Hasanuddin, Makassar itu bakaI melangsungkan perkahwinannya tidak lama lagi.

“Meningg4l setelah solat subuh, sedang membaca ayat Al-Quran. kondisinya sedang puasa sunnah.

Akhir hayatnya mengucap Laa ilaaha illallah. Innalillah..Padahal beliau sebentar lagi akan menikah,”

ujar Andi Wahyuni yang juga merupakan sepupu paling rapat arw4h.

 

Sementara itu, ayah Aishah iaitu Andi Bahar Jufri menceritakan, pada malam kejadian anaknya itu memaklumkan mahu berpuasa sunat Hari Khamis.

Aisyah bersama ibu bapanya.

“Selepas selepas bersahur, kami pergi sembahyang Subuh berjemaah di masjid. Sebaik sahaja pulang dari masjid,

arw4h meminta izin untuk memperdengarkan ayat-ayat Al-Quran sambil saya memeriksa bacaaannya.

“Hanya dalam beberapa ayat, arw4h reb4h secara tiba-tiba dipangkvan saya sebelum mengucap dua kalimah syahadah dan meningg4l dunia,” ujarnya.

 

Menurut Bahar, selama ini arw4h tidak pernah mengalami peny4kit yang serivs, namun sehari sebelum kejadian arw4h mengadu s4kit kepala.

Sumber : cempedakchess / majalah harian

Continue Reading

Trending