Hiburan

“Kami Tidak Mempunyai 10 Pemain Import Macam JDT, Tiada Tekanan”

Pengendali KL City, Bojan Hodak menghamburkan pujian kepada disiplin pertahanan pasukannya ketika menewaskan Johor Darul Takzim dan menjuarai Piala Malaysia 2021 pada Selasa lalu.

Jaringan Zhafri Yahya dan Paolo Josue menghadiahkan kemenangan 2-0 buat KL City tetapi turut mencuri tumpuan adalah kegagalan jentera serangan JDT diketuai Bergson Da Silva untuk meledak jaringan malah dilihat bergelut meruntuhkan kekebalan pertahanan The City Boys.

Kevin Mendonza di gawang dan dua lapisan benteng menerusi rangkaian Giancarlo Gallifuoco, Daniel Ting, Ryan Lambert, Kamal Azizi serta Akram Mahinan dan Kenny Palraj di atas mereka memainkan peranan dengan begitu baik sekali sekaligus membuatkan JDT berputih mata.

Bagi Bojan Hodak itu sudah cukup untuk membuktikan mereka sememangnya berhak untuk memenangi perlawanan ini tanpa perlu mengharapkan bantuan nasib semata-mata.

“Kita ada tuah kerana kalau tidak kerana percubaan mereka terkena tiang ia mungkin merubah skrip perlawanan tetapi kami memang layak untuk mendapatkan dua gol. Saya rasa kita boleh main selama tiga hari lagi tetapi mereka tidak akan dapat menjaringkan gol.

“Itulah yang saya rasakan. Mereka (barisan pertahanan) berdepan dengan percubaan daripada luar kotak tetapi selain daripada terkena tiang dan peluang di awal permainan, selepas itu semuanya mudah untuk dibaca.

“Kita bergelut pada separuh masa pertama tetapi kita tampil lebih yakin pada babak kedua. Mereka tidak dapat mengikut rentak kita dan dengan dua gol, titik (perlawanan berakhir).

“Saya ada 30 pemain yang gembira (menang final). Begitu juga dengan ramai penyokong serta beberapa negeri yang lain di Malaysia. Ia satu perlawanan yang menarik,” kata Bojan Hodak selepas perlawanan.

Bekas jurulatih skuad B-19 kebangsaan itu juga mengakui kejayaan menjulang Piala Malaysia bersama KL City FC lebih manis memandangkan dia memiliki bilangan pemain yang terhad berbanding ketika menjulang piala bersama Kelantan dan JDT.

“Kerja yang sukar buat saya kerana ketika menang bersama Kelantan dan JDT, saya ada ramai pemain kebangsaan tetapi di sini, hanya dua (pemain kebangsaan).

“KL City FC adalah pasukan yang bekerja keras dan suasana di bilik persalinan sangat mengagumkan. Apabila ada suasana sebegini, saya tahu kita boleh lakukan sesuatu,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif KL City, Stanley Bernard berkata beliau bersama Hodak merancang membentuk pasukan mantap dalam tempoh tiga tahun dengan merangka strategi supaya Kuala Lumpur dapat menjulang piala pada 2023.

Namun, kerja gila yang dilakukan oleh Hodak dengan bertindak sebagai ahli psikologi dan pada masa sama menjaga keharmonian bilik persalinan mampu membawa kejayaan kepada pasukan dalam tempoh setahun saja.

“Hodak ini memang gila kerana pemikirannya lain dan boleh saya katakan beliau adalah jurulatih terbaik di negara ini.

“Beliau juga boleh dikatakan sebagai ‘jeneral manager’ kepada saya kerana bukan saja bertindak sebagai jurulatih namun juga pandai menggunakan pendekatan psikologi kepada pemain,” ujarnya.
Bojan Hodak: “Kami Tidak Mempunyai 10 Pemain Import Macam JDT, Tiada Tekanan””

Kami Tidak Mempunyai 10 Pemain Import Macam JDT, Tiada Tekanan

Pengendali Kuala Lumpur City FC (KL City) dianggap sebagai jurulatih paling gila apabila berani membawa perubahan besar dalam pasukan hingga berjaya menjulang Piala Malaysia hanya dalam tempoh setahun saja.

Perkara itu dikongsi Ketua Pegawai Eksekutif KL City, Stanley Bernard Stephen Samuel yang melihat kreativiti dan idea dimiliki Hodak mampu mengawal situasi ‘kritikal’ termasuk memastikan pemain bebas daripada dipengaruhi anasir luar.

Stanley berkata, beliau bersama Hodak merancang membentuk pasukan mantap dalam tempoh tiga tahun dengan merangka strategi supaya Kuala Lumpur dapat menjulang piala pada 2023.

Namun, kerja gila yang dilakukan oleh Hodak dengan bertindak sebagai ahli psikologi dan pada masa sama menjaga keharmonian bilik persalinan mampu membawa kejayaan kepada pasukan dalam tempoh setahun saja.

“Hodak ini memang gila kerana pemikirannya lain dan boleh saya katakan beliau adalah jurulatih terbaik di negara ini.

“Beliau juga boleh dikatakan sebagai ‘jeneral manager’ kepada saya kerana bukan saja bertindak sebagai jurulatih namun juga pandai menggunakan pendekatan psikologi kepada pemain,” katanya.

Selain itu, Stanley yang pernah beraksi sebuah kelab profesional dari India, Sporting Clube de Goa mengakui selama 32 tahun, Kuala Lumpur dipengaruhi politik menyebabkan pasukan agak terumbang ambing.

“Semua tahu Kuala Lumpur adalah kelab politik dan saya cuba untuk menghentikan perkara terbabit. Paling penting adalah melindung bilik persalinan dan terus memastikan keharmonian antara pemain,” katanya.

Pada perlawanan malam tadi, Kuala Lumpur berjaya mengahiri penantian 32 tahun bergelar juara Piala Malaysia dengan menundukkan JDT 2-0.

Gol berkenaan berjaya dijaringkan pemain sayap Kuala Lumpur, Zhafri Yahya sebelum Paulo Josue menambah derita JDT untuk jaringan kedua skuad The City Boys.

Sumber : lab0IamaIaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *