Semasa

Subhanallah, Jen4zah Mak Sempurna Dan Tak Rentvng, Malah Al-Quran Peneman Sepanjang Hay4tnya Tak H4ngus – Anak

Meskipun keseluruhan rumah didi4mi ibu bapanya 100 peratus terb4.kar, Zakaria Jus0h bersyukur apabila sebahagian tbuh arwh ibunya yang terperngkap dalam keb4ka.ran itu masih sempurna.

Zakaria, 56, berkata, hanya 15 peratus sahaja fizikaI arwh ibunya, Fatimah Mohd, 79, terbkar iaitu membabitkan bahagian da.da dan perut serta tngan kiri dalam kjadian pagi semalam.

Katanya, arwh adalah se0rang yang setia dengan al-Quran dan membaca al-Quran menjadi rutin hariannya di rumah didiami bersama bapa, Jus0h Muda, 82, di Kampung L0song Haji Su, di sini.

“Alhamdulillah, Allah masih melindungi tbuhnya daripada terb4.kar. Keadaannya cukup sifat dan tldak rentvng sebagaimana diIap0rkan media, hanya 15 peratus sahaja bahagian tbuhnya terb4.kar, itu pun hanya bahagian kuIit sahaja.

“Malah, al-Quran yang berada di atas katil tempat arwh tidur ketika kjadian pun hanya terbkar pada bahagian tepi sahaja,” katanya ketika ditemui di l0kasi kjadian, hari ini.

Dalam keb4ka.ran pada 10.39 pagi semalam, Fatimah ditemui m4.ut manakala Jusoh meIecur di kakl dan beIakang bdan dipercayai cuba menyeIamatkan isterinya itu.

Zakaria yang bekerja sebagai mekanik dengan syarikat pengeluar kenderaan tempatan berkata, dia dan 10 lagi adik beradiknya reda dengan takd1r menlmpa arwh ibu mereka.

Menurutnya, dia bersyukur kerana bapanya terselamat dalam kjadian itu walaupun sebahagian bdannya meIecur.

Katanya, bapanya yang meIecur hampir 50 peratus kini semakin stabiI dan dirwat di Hspital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), di sini.

“Ketika kjadian bapa yang berada di ruang tamu terbau benda hanglt dan mengjutkan ibu yang sedang tidur di katil sebelum turun ke tanah untuk memeriksa punca ba.u berkenaan.

“Ketika berada di bawah, bapa ternmpak ap1 di bahagian suis utama dan cuba masuk semula ke dalam rumah, namun gagaI apabila ap1 mere.b4k ke ruang dengan cepat.

“Arwh ibu hanya sempat menghubungi adik perempuan yang tinggaI di Kampung Kubang Tangga untuk meminta t0Iong, sebelum suaranya tiba-tiba hiIang begitu sahaja,” katanya.

Zakaria berkata, ketika ditemui, tngan kanan arwh ibunya masih mengge.nggam telef0n.

Katanya, ketika itu dia berada di rumahnya di Kampung Durian GuIing, Marang dan segera ke l0kasi kjadian sebaik menerima panggilan telef0n daripada rakan memaklumkan kediaman ibu bapanya terb4.kar.

“Sebaik tiba saya melihat bapa tldak berma.ya aklbat terkena b4hang ap1 dan di kawasan rumah jiran sambil ditenangkan adik beradik dan kakitangan kesihatan sebelum seb4k selepas diberitahu ibu terperngkap dalam keb4ka.ran itu.

“Berdasarkan si.asatan awal Unit F0rensik Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia (JBPM), kediaman berusia 70 tahun itu terb4.kar dipercayai berpunca daripada Iitar pintas di bahagian suis utama.

“Kervgian dianggarkan RM150,000 membabitkan perab0t dan barangan elektrik serta lima m0tosikal dan sebuah kereta Per0dua Kancil,” katanya.

Zakaria berkata, jn4zah ibunya selamat dikebvmikan di Tanah Perkburan Islam Makan Lama, Chabang Tiga, di sini, 5.30 petang semalam.

Sumber: hm / caramohon

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Untuk Komen Dan Share Banyak² Ya.. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *