Semasa

“Tak Patut Layan Saya Macam Ni!” Norhizam tidak puashati diarah pulangkan kenderaan rasmi dan dihaIang dari

PETALING JAYA: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Batu, Datuk Norhizam Hassan Baktee mend4kwa telah dihaIang menggunakan fasiliti kerajaan, sehingga menyuk4rkannya berkhidmat kepada rakyat yang diwakilinya.

Beliau mend4kwa, terdapat arahan kerajaan negeri yang mem4ksa beliau dan dua lagi bekas Ahli Majlis Kerajaan Negeri (Exco) untuk memulangkan kenderaan rasmi serta menghaIang mereka menggunakan pusat khidmat masyarakat.

Dakwanya lagi, ADUN yang lain tidak dilayan sedemikian, seolah-olah menunjukkan sikap berat sebelah kerajaan negeri.

“Bila tak ada wakil rakyat, tak ada Exco, kita masih ada fasiliti kerajaan, seperti di Melaka kita ada pusat khidmat masyarakat… itu tidak bagi kita masuk, dan (mereka) nak ambil balik.

“Kereta rasmi itu kita boleh pulangkan. Tapi tiga mantan Exco ini terpaksa pulangkan kenderaan rasmi Exco… dan juga (tak dibenar guna) pusat khidmat masyarakat… yang enam (Exco) lagi tak pulangkan macam bapa dia punya,” dakwanya pada sidang media di sini, malam ini.

Turut hadir, Ketua Penerangan PKR, Datuk Seri Mohd Shamsul Iskandar Md Akin; Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil dan ADUN Telok Mas, Datuk Nor Effandi Ahmad.

Difahamkan bekas Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron yang juga ADUN Sungai Udang sepatutnya menyertai sidang media berkenaan, namun beliau tidak muncul.

Dalam pada itu, Shamsul Iskandar, yang juga Ahli Parlimn Hang Tuah Jaya mend4kwa, tind4kan kerajaan negeri terhadap ketiga-tiga bekas Exco itu seolah-olah mereka adalah ‘en3my of the state’.

“PKR berpegang kepada prinsip justice, kalau pembub4ran itu berlaku, sewajarnya tak ada lagi mana-mana wakil rakyat, Exco, yang terus guna fasiliti kerajaan. Tetapi jangan layan mantan ini sebagai en3my of the state.

“Ini prinsip manusiawi, ikut dan hormat, dan jangan anggap mereka tak ada langsung jasa kepada kerajaan Melaka,” dakwanya lagi.

Sehubungan itu, beliau berkata, PKR berharap agar Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali dapat melihat dan meneliti arahan di peringkat negeri, dan jangan ada lagi arahan seperti menghvkum, mengh!na, dan membuIi mantan Exco dan wakil rakyat.

Sumber : astroawani

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.
Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *