Semasa

Tak Prlu Tkut ‘Pengetuk Mlsteri’ , Takde Kuasa Beri Mudarrat Kepada Mnusia

KUANTAN: Umat Islam tidak prlu tkut dengan gngguan ‘pengetuk mlsteri’ kerana kjdian itu boleh disbabkan perbuatan mkhIuk lain yang tidak nmpak seperti ibIis, jln dan syaaiitan.

Mufti Pahang, Datuk Seri Dr. Abdul Rahman Osman berkata, ibIis, jln dan syaaaiiitan yang menjadi ‘hntu’ itu tidak sekali-kali mempnyai kuasa untuk memudarratkan mnusia.

Beliau menjelaskan, sebagai mkhluk Allah SWT, ibIis, jln dan syaaaiiitan juga mempunyai prasaan sngat tkut kepada manusia.

“Kerana itu, adalah sesuatu yang menghaairankan apabila mnusia pula yang tkut kepada jln atas dsar tkut kepada hntu.

“Apa yang kita perlu lakukan adalah ‘hiasi’ rumah dengan ibadah, sentiasa baca al-Quran dan berzikir kepada Allah SWT,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini semalam.

Persatuan Perubatan, Pengubatan dan Kebajikan Islam Malaysia (Darussyifa’) yakin gngguan ktukan mlsteri di lima negeri di beberapa kawasan perumahan sejak pertngahan bulan lalu bukan kerja manusia sebaliknya dilakukan mkhluk haIus, jln atau syaaiiitan.

Sehingga kelmarin, Pahang negeri kelima yang penduduknya dignggu ktukan plntu tengah malam dan dinlhari, selepas lsu sama meIanda Selangor, Melaka dan Negeri Sembilan dan Johor.

Berk0ngsi dengan Mingguan Malaysia, Pengerusi Darussyifa’, Abdul Rahman Ahmad berkata, pihaknya menerima Iap0ran berhbung gngguan mlsteri berkenaan di beberapa kawasan dan setakat ini mendapati tiada keIibat Iembaga, entiti atau ksan tpak kaki.

Mengulas lanjut, Dr. Abdul Rahman berkata, jika umat Islam hanya ‘menghiasi’ rumah dengan mendngar muzik, tidak membaca al-quran, solat sunat, ia akan mend0rong kepada gngguan jln, syaaaiiitan dan ibIis.

“Umat Islam tidak perlu tkut dengan gngguan jln dan syaaiiitan ini. Jika kita sentiasa mendekatkan diri dengan Allah SWT, insya-Allah kita tidak akan dignggu,” katanya.

Mlsteri ketuk pintu kini di Pahang, baau bsuk umpama bngkai

Terdahulu di Jerantut,Pahang, bukan sahaja pintu rumah diktuk dengan kuat oleh ‘pengtuk misteri’, malah terdapat baau bsuk seperti bngkai.

Itu situasi dihdapi sebuah keluarga di Kampung Perias, di sini sekali gus menyakslkan kejadian ktukan mlsteri di beberapa negeri kini memasuki Pahang.

Mngsa, Habibah Sulong, 57, mendkwa, kejadian ktukan selama lima minit kira-kira pukul 9.30 malam itu berIaku ketika dia dan suami serta tiga anaknya berada di dalam rumah.

“Selepas mendngar ktukan, mula-mula suami ingat ada budak-budak kmpung yang main ktuk-ktuk di rumah.

“Tetapi selepas menglntai dan tiada orang serta berbaau yang amat bsuk seperti bngkai kami menjadi terkjut dan berasa tkut,” katanya di sini hari ini.

Hablbah memberitahu, selepas ktukan mlsteri itu berakhir, suami dan anak-anaknya membuka pintu dan tidak melihat apa-apa keIibat serta ksan kehadiran orang.

Bagaimanapun, katanya, baau yang amat bsuk masih ada menybabkan mereka berasa tkut.

Seorang lagi penduduk, Siti Fatimah Ghazali, 37, berkata, dia mengaIami dmam akibat kjadian ktukan mlsteri yang mnakutkan itu.

Katanya, ktukan kira-kira tiga minit itu berlaku pada pukul 9 malam ketika dia sedang tidur di dalam bilik.

“Selama ini saya hanya mendngar tentang kejadian melalui laman s0siaI Facebook dan medla. Tidak sangka saya sendiri mengalaminya.

“Semasa kejadian saya memang tkut dan terus bersIimut. Ia menyebabkan saya berasa tkut setiap kali malam apatah lagi tinggal seorang diri,” katanya.

Sumber : UTUSAN ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *