Hiburan

“Tanpa mereka saya mungkin terpaksa juaI buah pinggang” Yasin SuIaiman

PENYANYI Yasin menzahirkan ucapan terima kasih kepada semua penderma tabung yang bermurah hati untuk menyumbang bagi membiayai kos guamannya berhubung pertudvhan meng3dar dan menanam 17 pokok g4nja pada 13 Mac lalu.

Menurut Yassin, bantuan tersebut sedikit sebanyak dapat membantu meringankan bebannya bagi menampung k0s gu4man sepanjang k3s perblcaraan ini dijalankan.

“Terima kasih kepada yang mengisi tabung gvaman saya, tanpa mereka semua ini mungkin terp4ksa juaI buah pinggang bagi sara k0s guaman ini.

“K3s besar macam gajah, tapi saya hanya semut yang mengharapkan keajaiban,” katanya.

Yasin ditemui media di Mahkmah Majistret Petaling Jaya, Selangor pada Rabu.

Sementara itu, ketika sebutan semula k3s di Mahkmah Majistret, pihak pend4kwaan meminta k3s itu ditangguhkan bagi membolehkan slasatan lanjut dilakukan berhubung pertudvhan komposer itu berkaitan menged4r dad4h jenis g4nja seberat 214 gram pada Mac lalu.

Yasin kelihatan ceria ketika dibawa ke mahkmah.

Permohonan itu dibuat pend4kwaraya, Mohd Asnawi Abu Hanapiah dihadapan Mjistret Zhafran Rahim Hamzah dan mahkmah menetapkan 6 Julai ini untuk sebutan semula k3s tersebut.

Mengikut pertuduhan itu Yasin atau nama sebenarnya Muhammad Yasin Sulaiman, 47, didakwa menged4r dad4h berb4haya jenis g4nja anggaran berat 214 gram di Persiaran Surian Damansara Indah Resort Home, PJU 3, Kota Damansara di sini pukul 5.30 petang pada 24 Mac 2022.

Bagi pertudvhan tersebut Yasin did4kwa mengikut Seksyen 39B (1)(a) Akta Dad4h Berbahaya 1952 dan boleh dihvkum 39B(2) akta sama yang memperuntukkan penj4ra seumur hidup atau g4ntung sampai m4t1 dan jika tidak dihukvm m4t1 hendaklah dis3bat tidak kurang 15 sebatan jika sabit kesalahan.

Sementara itu, di Mahkmah Sesyen, Hakim Jamaludin Mat mengekalkan pertvduhan menanam 17 pokok g4nja dan menetapkan tarikh sama untuk serahan dokumen berkaitan k3s.

Abang kepada Yasin iaitu Zain Sulaiman sedang berbincang dengan peguam.

Bagi pertvduhan itu, Yasin did4kwa telah menanam 17 pokok dipercayai g4nja di dalam pasu plastik yang diperolehi secara terus atau tidak langsung.

Kesalahan itu did4kwa pada waktu, tempat serta tarikh sama, yang mana pertvduhan dikemukakan mengikut Seksyen 6B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang boleh dihukum dibawah Seksyen 6B(3) akta sama Kanun Kes3ksaan yang memperuntukkan penj4ra seumur hidup dan sebatan tidak kurang daripada enam kali jika sabit kesalahan.

Yasin diwakili peguam Arif Azmi, Azizul Shariman Mat Yusof dan Yusmadi Yusoff.

Sumber: m star

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *